cultuur mensen vakantiebestemming

Stormloop op reizen naar Cuba

Wil jij het authentieke Cuba ervaren? Dan moet niet te lang wachten. Nu het handelsembargo met de VS is versoepeld, zal het niet lang meer duren voordat de eerste McDonald’s in het straatbeeld opduikt.

Verwestering

Verwestering ligt op de loer en toeristen boeken nu massaal een reisje naar het Caribische eiland ‘voordat het te laat is’. Nederlandse reisorganisaties zien een verdubbeling in het aantal boekingen. Maar is de angst voor de veramerikanisering wel terecht?

In het communistische Cuba, sinds 2008 onder het bewind van Raul Castro, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. In de stoffige straatjes van Havana zul je geen reclameborden aantreffen, want alles en iedereen is van de overheid. Rondreizen doe je niet met de metro, maar met een lawaaierige oldtimer en prijzig internet is alleen te gebruiken in de betere hotels. In de plaatselijke supermarkt is er maar één soort frisdrank in plaats van een heel assortiment. Deze beperkingen zijn tegelijkertijd het visitekaartje van Cuba. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het land bij veel cultuur- en geschiedenisliefhebbers bovenaan het wensenlijstje staat.

Druk om te boeken

Milou van der Waal (26) uit Rotterdam voelde de druk om een reisje te boeken. Zij maakt in juli een rondreis over het eiland met haar vriend. “Over vijf jaar is Cuba misschien wel helemaal anders”, vertelt ze. “Ik dacht om de charme van Cuba te ontdekken moeten we nu gaan.”

Die gedachte speelt bij meerdere mensen, zo blijkt. TUI International, onder andere moederbedrijf van Arke en Kras, Fox en Riksja Travel zien in de maand januari een enorme stijging in het aantal boekingen ten opzichte van januari 2014. De twee laatstgenoemden zien zelfs een verdubbeling. Ook wordt er fors meer gezocht op reizen naar de vakantiebestemming. “Nederlanders die boeken geven als voornaamste reden Cuba te willen zien voordat het verandert”, vertelt Vincent Pietersen van cubaonline.nl (Riksja Travel).

Handelsembargo

Toch zal het nog jaren duren voordat de oldtimers worden ingeruild voor nieuwe auto’s en bouwmarkten en fastfoodketens als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook hoeven toeristen die dit jaar een bezoek aan het land brengen geen winkels te verwachten die vol liggen met importproducten.

Cuba zal echt niet in sneltreinvaart veramerikaniseren“, vertelt een woordvoerster van TUI geruststellend. “De grenzen werden de laatste jaren al steeds meer opengesteld tussen beide landen. Een ‘echte’ verwestering zal nog enige tijd duren.”

In december maakten Cuba en de VS bekend dat ze diplomatieke betrekkingen willen herstellen. Zo is het Amerikaanse handelsembargo uit 1962 versoepeld. Presidenten Barack Obama en Raul Castro zullen elkaar in april treffen op een regionale topbijeenkomst in Panama. Het handelsembergo zal ter tafel komen, maar het is de vraag of deze op korte termijn wordt opgeheven. De Amerikaanse Senaat moet namelijk zijn goedkeuring nog geven.

Castro

Riksja Travel weet ook nog niet wanneer het gebeurt en in welke mate. “Niemand kan daar antwoord op geven, behalve Raul Castro. De president heeft aangegeven met zijn laatste termijn bezig te zijn en deze loopt af in 2018. Alles wijst erop dat hij druk bezig is om Cuba klaar te stomen voor de volgende stap als hij aftreedt.”

Denise van der Stuyt (34) vertrekt volgende maand naar Cuba en zou het jammer vinden als de lichtgevende M’s in het straatbeeld opduiken. Tegelijkertijd begrijpt ze dat de Cubaanse jongeren hunkeren naar een nieuwe tijd waarbij wifi en smartphones gemeengoed is. “Ik denk dat er een wereld voor hen open gaat.”

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie relatie seks
By Monique ·
9 november 2021

Passie, liefde en seks op reis

Als single verliefd worden, de vlinders in je buik voelen op vakantie, heerlijk! En wat let je ook? Je bent ten slotte een vrij en blij en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Menig single raakt dan ook wel eens tot over zijn oren verliefd op reis.
alleen reizen niet doen
By Monique ·
19 november 2021

Alleen op reis: 7 redenen om het niet te doen

Heb je plannen om een verre reis te gaan maken in je eentje? Een paar weken, maanden of misschien reis je in je wildste fantasieën wel heel de wereld rond in een jaar tijd. Hartstikke tof! Niks mis met plannen maken en alleen reizen, mits je er het juiste type voor bent.
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!