cultuur mensen vakantiebestemming

Stormloop op reizen naar Cuba

Wil jij het authentieke Cuba ervaren? Dan moet niet te lang wachten. Nu het handelsembargo met de VS is versoepeld, zal het niet lang meer duren voordat de eerste McDonald’s in het straatbeeld opduikt.

Verwestering

Verwestering ligt op de loer en toeristen boeken nu massaal een reisje naar het Caribische eiland ‘voordat het te laat is’. Nederlandse reisorganisaties zien een verdubbeling in het aantal boekingen. Maar is de angst voor de veramerikanisering wel terecht?

In het communistische Cuba, sinds 2008 onder het bewind van Raul Castro, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. In de stoffige straatjes van Havana zul je geen reclameborden aantreffen, want alles en iedereen is van de overheid. Rondreizen doe je niet met de metro, maar met een lawaaierige oldtimer en prijzig internet is alleen te gebruiken in de betere hotels. In de plaatselijke supermarkt is er maar één soort frisdrank in plaats van een heel assortiment. Deze beperkingen zijn tegelijkertijd het visitekaartje van Cuba. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het land bij veel cultuur- en geschiedenisliefhebbers bovenaan het wensenlijstje staat.

Druk om te boeken

Milou van der Waal (26) uit Rotterdam voelde de druk om een reisje te boeken. Zij maakt in juli een rondreis over het eiland met haar vriend. “Over vijf jaar is Cuba misschien wel helemaal anders”, vertelt ze. “Ik dacht om de charme van Cuba te ontdekken moeten we nu gaan.”

Die gedachte speelt bij meerdere mensen, zo blijkt. TUI International, onder andere moederbedrijf van Arke en Kras, Fox en Riksja Travel zien in de maand januari een enorme stijging in het aantal boekingen ten opzichte van januari 2014. De twee laatstgenoemden zien zelfs een verdubbeling. Ook wordt er fors meer gezocht op reizen naar de vakantiebestemming. “Nederlanders die boeken geven als voornaamste reden Cuba te willen zien voordat het verandert”, vertelt Vincent Pietersen van cubaonline.nl (Riksja Travel).

Handelsembargo

Toch zal het nog jaren duren voordat de oldtimers worden ingeruild voor nieuwe auto’s en bouwmarkten en fastfoodketens als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook hoeven toeristen die dit jaar een bezoek aan het land brengen geen winkels te verwachten die vol liggen met importproducten.

Cuba zal echt niet in sneltreinvaart veramerikaniseren“, vertelt een woordvoerster van TUI geruststellend. “De grenzen werden de laatste jaren al steeds meer opengesteld tussen beide landen. Een ‘echte’ verwestering zal nog enige tijd duren.”

In december maakten Cuba en de VS bekend dat ze diplomatieke betrekkingen willen herstellen. Zo is het Amerikaanse handelsembargo uit 1962 versoepeld. Presidenten Barack Obama en Raul Castro zullen elkaar in april treffen op een regionale topbijeenkomst in Panama. Het handelsembergo zal ter tafel komen, maar het is de vraag of deze op korte termijn wordt opgeheven. De Amerikaanse Senaat moet namelijk zijn goedkeuring nog geven.

Castro

Riksja Travel weet ook nog niet wanneer het gebeurt en in welke mate. “Niemand kan daar antwoord op geven, behalve Raul Castro. De president heeft aangegeven met zijn laatste termijn bezig te zijn en deze loopt af in 2018. Alles wijst erop dat hij druk bezig is om Cuba klaar te stomen voor de volgende stap als hij aftreedt.”

Denise van der Stuyt (34) vertrekt volgende maand naar Cuba en zou het jammer vinden als de lichtgevende M’s in het straatbeeld opduiken. Tegelijkertijd begrijpt ze dat de Cubaanse jongeren hunkeren naar een nieuwe tijd waarbij wifi en smartphones gemeengoed is. “Ik denk dat er een wereld voor hen open gaat.”

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!