cultuur mensen vakantiebestemming

Stormloop op reizen naar Cuba

Wil jij het authentieke Cuba ervaren? Dan moet niet te lang wachten. Nu het handelsembargo met de VS is versoepeld, zal het niet lang meer duren voordat de eerste McDonald’s in het straatbeeld opduikt.

Verwestering

Verwestering ligt op de loer en toeristen boeken nu massaal een reisje naar het Caribische eiland ‘voordat het te laat is’. Nederlandse reisorganisaties zien een verdubbeling in het aantal boekingen. Maar is de angst voor de veramerikanisering wel terecht?

In het communistische Cuba, sinds 2008 onder het bewind van Raul Castro, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. In de stoffige straatjes van Havana zul je geen reclameborden aantreffen, want alles en iedereen is van de overheid. Rondreizen doe je niet met de metro, maar met een lawaaierige oldtimer en prijzig internet is alleen te gebruiken in de betere hotels. In de plaatselijke supermarkt is er maar één soort frisdrank in plaats van een heel assortiment. Deze beperkingen zijn tegelijkertijd het visitekaartje van Cuba. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het land bij veel cultuur- en geschiedenisliefhebbers bovenaan het wensenlijstje staat.

Druk om te boeken

Milou van der Waal (26) uit Rotterdam voelde de druk om een reisje te boeken. Zij maakt in juli een rondreis over het eiland met haar vriend. “Over vijf jaar is Cuba misschien wel helemaal anders”, vertelt ze. “Ik dacht om de charme van Cuba te ontdekken moeten we nu gaan.”

Die gedachte speelt bij meerdere mensen, zo blijkt. TUI International, onder andere moederbedrijf van Arke en Kras, Fox en Riksja Travel zien in de maand januari een enorme stijging in het aantal boekingen ten opzichte van januari 2014. De twee laatstgenoemden zien zelfs een verdubbeling. Ook wordt er fors meer gezocht op reizen naar de vakantiebestemming. “Nederlanders die boeken geven als voornaamste reden Cuba te willen zien voordat het verandert”, vertelt Vincent Pietersen van cubaonline.nl (Riksja Travel).

Handelsembargo

Toch zal het nog jaren duren voordat de oldtimers worden ingeruild voor nieuwe auto’s en bouwmarkten en fastfoodketens als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook hoeven toeristen die dit jaar een bezoek aan het land brengen geen winkels te verwachten die vol liggen met importproducten.

Cuba zal echt niet in sneltreinvaart veramerikaniseren“, vertelt een woordvoerster van TUI geruststellend. “De grenzen werden de laatste jaren al steeds meer opengesteld tussen beide landen. Een ‘echte’ verwestering zal nog enige tijd duren.”

In december maakten Cuba en de VS bekend dat ze diplomatieke betrekkingen willen herstellen. Zo is het Amerikaanse handelsembargo uit 1962 versoepeld. Presidenten Barack Obama en Raul Castro zullen elkaar in april treffen op een regionale topbijeenkomst in Panama. Het handelsembergo zal ter tafel komen, maar het is de vraag of deze op korte termijn wordt opgeheven. De Amerikaanse Senaat moet namelijk zijn goedkeuring nog geven.

Castro

Riksja Travel weet ook nog niet wanneer het gebeurt en in welke mate. “Niemand kan daar antwoord op geven, behalve Raul Castro. De president heeft aangegeven met zijn laatste termijn bezig te zijn en deze loopt af in 2018. Alles wijst erop dat hij druk bezig is om Cuba klaar te stomen voor de volgende stap als hij aftreedt.”

Denise van der Stuyt (34) vertrekt volgende maand naar Cuba en zou het jammer vinden als de lichtgevende M’s in het straatbeeld opduiken. Tegelijkertijd begrijpt ze dat de Cubaanse jongeren hunkeren naar een nieuwe tijd waarbij wifi en smartphones gemeengoed is. “Ik denk dat er een wereld voor hen open gaat.”

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3x tips voor prachtige verre reizen!
By Scott ·
19 december 2023

3x tips voor prachtige verre reizen!

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?
By Scott ·
3 januari 2024

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!