toe aan vakantie

Stress hoort bij vertrekken

Op reis gaan is een prettig vooruitzicht, want anders zou je daar niet zelf voor kiezen. Soms moet je ook op reis voor zaken, maar ook dan ga je een genieten van een nieuwe omgeving en nieuwe indrukken. Hoe dichterbij de geplande reis komt hoe meer stress er bij de meesten mensen toch om de hoek  komt kijken. Met het vertrek als hoogste stresspunt.  Je weet dus precies wanneer dat is en daar kun je naartoe werken, maar ook jaren lange ervaring en oefening, brengt geen verandering van stressvermindering te weeg. Hoe komt dat toch?

Woorden moeten echte daden worden

Vanochtend las ik in BN De Stem een blog van Derk Bolt, waarin hij zijn oplopende gevoel van stress naarmate het vertrek voor een reis dichterbij komt, probeert onder woorden te brengen. Hij vraagt zich inderdaad af waarom dit in de loop van de jaren niet minder zou kunnen worden.

Hij maakt lijstjes van alles wat nog gedaan moet worden, maar dat zijn woorden op papier, afspraken in een agenda. Maar daar begint het natuurlijk. Die woorden moeten worden omgezet worden in daden. Je moet écht je koffer gaan inpakken, je kleren strijken, en je werk afmaken of overdragen. Slechts enkele woorden op papier, maar het moet fysiek wel gebeuren.

En daar komt het probleem boven water. Wanneer je altijd denkt dat een dag wel 48 uur heeft en je daarin heel veel kunt doen, blijkt dat er een paar dagen voor vertrek toch nog zoveel op het lijstje niet weggevinkt is  en dat onmogelijk in de nog resterende uren gedaan kan worden.

670-300-stress2

Er moet niets onverwachts gebeuren

Daar komt vaak ook nog bij, dat er altijd wel iets onverwachts gebeurt als je te snel dingen wilt doen, nog even wat boodschappen in de koelkast plaatsen en daar gaat een pak melk met jou aan de haal. Moet je weer gaan opruimen, daar zat je net op te wachten. Met nog minder tijd, bedenk je dan nog ineens iets wat je zou doen, maar nog vergeten was. De gedachte hieraan verslapt juist je concentratie, die je op het laatste moment zo hard kunt gebruiken.

Laatste punten van het to do lijstje afwerken. Je rent van hot naar her, van de ene computer naar de andere, en de snelheid wordt er niet beter op. Bedenken dat je iets nog moet doen, maar dat dan ook echt doen, die tweede stap kost veel meer tijd. Op zo’n moment moet er echt niets onverwachts meer gebeuren, want dat slaat de paniek toe.

Tijd is een vreemd fenomeen

De volgende ochtend is toch echt het vertrek aangebroken. Zodra hij buitenstaat en de voordeur achter zich heeft dichtgetrokken, dan flitsen er nog enkele zaken door zijn hoofd die hem ontschoten zijn. Nou, ja, dadelijk op Schiphol nog wat tijd. Maar tijd is een vreemd fenomeen. Een bedachte eeuwigheid is in een flits voorbij.

De reis moet nog beginnen en hij is al gesloopt. Terwijl hij in zijn vliegtuigstoel  zit weg te dommelen,  bedenkt hij steevast dat hij bij zijn volgende reis echt eerder gaat beginnen met het regelen van het vertrek. Zal dat ooit lukken?

Stress hoort bij vertrekken

Ik heb mijn grote twijfels dat het Derk ooit zal lukken.  En dat geldt niet alleen voor Derk maar voor alle reizigers of mensen die op vakantie gaan. Berust erin, het hoort gewoon bij op reis gaan. Het hoort bij het vertrekken.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gevaarlijke landen
By Monique ·
26 oktober 2021

10 gevaarlijkste plekken ter wereld

We fantaseren graag over droombestemmingen waar we ooit in ons leven nog eens naar toe op vakantie willen. Maar hoe zit het met plaatsen op de wereld die je voor je eigen veiligheid maar beter kunt mijden?
10 skidorpen italie
By Francien ·
23 november 2021

10 populairste Italiaanse wintersportdorpen bij Nederlanders

Het kwik daalt en dat doet menig wintersporter verlangen naar het moment dat de ski's ondergebonden mogen worden. Italië is een verrassende skibestemming, die met haar witte Alpentoppen veel te bieden heeft.
koffer inpakken verrassingsreis
By - ·
10 december 2021

Weekendje weg: wat neem je mee?

inpak tips backpack
By Monique ·
26 november 2021

Backpacken op avontuur: 11 inpak tips

Ben jij klaar voor je eerste avontuur? Ga je een verre reis naar een bijzondere bestemming maken? Dan is een goed ingepakte rugzak een must. Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een handig lijstje voor je samengesteld.
halloween hotelbestemmingen
By Monique ·
29 oktober 2021

De griezeligste bestemmingen voor Halloween

Spookverhalen maken deel uit van de rijke historie van een aantal van ’s werelds grootste steden. Wil je een sensationele Halloween dit jaar? Nu het enge feest nadert, zijn de gruwelijke bestemmingen zoals spookhotels, ondergrondse passages en verlaten panden extra spannend.
5 best gelezen singlereizen
By Monique ·
3 december 2021

Singlereizen: 5 best gelezen toppers

Singles die op zoek zijn naar een leuke groepsreis met andere singles komen al snel bij Single2Travel uit. Met leuke reistips, lekkere lastminute vakanties en actuele reisberichten vinden ze snel de reisbestemming van hun dromen. Deze 5 worden het best gelezen!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!