spannend eerst keer singlevakantie

Taboedoorbrekend: mee op singlereis

Wat doe je als single met vakanties? Er zijn tegenwoordig veel georganiseerde singlereizen, maar weinig vrijgezellen kiezen hier ook voor. „Het voelt te wanhopig.” Zomaar een quote uit een artikel in het NRC van vorige maand. Herkenbaar?

‘Ik? Op singlereis? Ja dág! Wat denk je zelf?” riep Nathalie van Wingerden (35) uit toen haar moeder met het idee voor zo’n reis op de proppen kwam. „Dit voelt te wanhopig”, had Van Wingerden uit Rotterdam gezegd. „Uit de categorie speeddaten, maar dan een gradatie erger.”

Mark Bloos (40) uit Deventer had ook zijn vooroordelen. Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika kwam hij eens een groep tegen die op singlereis was. „Er was één Queen Bee, een mooie dame, waar alle jongens omheen cirkelden. De rest van de meiden zat met een chagrijnig gezicht aan de kant.” Uiteindelijk ging Bloos toch overstag en trok hij in 2014 naar Cuba, op singlereis. Hij had een topvakantie. En hij ontmoette een heel leuke reisgenoot: zijn huidige vriendin Barbara. Ze hebben inmiddels een kind.

Taboe

Ja, singlereizen zijn nog weleens een taboe, zegt Harold Blanken. Hij is oprichter van singlereisorganisatie VillaVibes. Zijn organisatie is een van de grote aanbieders in dit segment en neemt hoogopgeleide alleenstaanden het hele jaar door mee op wintersportvakantie, een strandvakantie naar Kroatië of een zeilreis naar Griekenland. Hij maakt mee dat singles die meegaan op reis daarover jokken tegen hun collega’s. „Dan zeggen ze dat ze met vrienden weg zijn geweest.” En er was eens een vrouw die absoluut niet op de foto wilde. Zelfs niet toen er onder water tijdens een duikexcursie foto’s werden gemaakt en niemand herkenbaar was – in duikpak en met grote duikbril op. „We moesten haar van de foto afknippen. Onder geen beding mochten mensen weten dat ze mee was geweest op singlereis.”

Uit de cijfers blijkt ook dat relatief weinig vrijgezellen kiezen voor een singlereis. Bij VillaVibes gaan vierduizend mensen per jaar mee op vakantie. Bij een andere grote speler, Shoestring, gaan er nog eens zo’n drieduizend mensen mee. Een fractie van de 2,5 miljoen singles in Nederland.

Geen dateactiviteiten

Er is wel veel te kiezen in het soloreis-segment. Van een weekend zeilen op de Waddenzee voor zo’n 250 euro tot een georganiseerde rondreis door India van ruim twee weken voor tweeduizend euro. Sommige reisorganisaties bieden singlereizen aan naast hun reguliere aanbod – zoals Shoestring, FOX en Sawadee, die ook groepsreizen voor stelletjes en families aanbieden. Anderen, bijvoorbeeld VillaVibes, richten zich puur op de soloreiziger. Wel gemeenschappelijk is de insteek die ze communiceren: de reizen zijn bedoeld om nieuwe mensen te leren kennen en samen een land of omgeving zien. Het woord ‘daten’ is niet terug te vinden op hun sites. In het programma zijn dan ook geen expliciete koppel- of dateactiviteiten terug te vinden.

Daten via Tinder of andere datingapps lijkt onder een brede doelgroep geaccepteerd te zijn – volgens het CBS gebruikt een derde van de vrijgezellen in Nederland een datingsite of app. Waarom moeten mensen voor een speciale vakantie voor singles toch zo’n drempel over?

Dik bovenop

Tosca de Jong (33) uit Utrecht is al een tijdje vrijgezel. „Het lijkt me ergens wel grappig, maar ik zou toch bang zijn dat het single-zijn er tijdens zo’n reis te dik bovenop ligt. Dat je gesprekken krijgt met van die vragen als: Hoe lang ben je al single? Wanneer was je laatste serieuze relatie? Ben je op zoek? En dat je dan moet gaan speeddaten ofzo! Nee, tijdens mijn vakantie houd ik me liever met andere dingen bezig.”

Hele single-zijn taboe

Niet alleen singlereizen zijn een taboe, het hele single-zijn is een taboe, zegt hoogleraar psychologie Paul van Lange, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. „Er bestaat een vrij hardnekkig stereotype waarbij iemand zonder relatie niet succesvol zou zijn. Als single wijk je af van de norm om een relatie te hebben en die status is voor – de meesten – sociaal onwenselijk. Daardoor komen er gevoelens van ongemak om de hoek kijken. Ze voelen dat ze zich moeten verantwoorden; uitleggen waarom het ze niet is gelukt die relatie te vinden.”

Verder lezen, dat doe je hier!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!