Take it easy: anti-stresstips uit het buitenland

We kampen tegenwoordig al met bergen werkstress, die ons volgens gezondheidsexperts steeds meer kopzorgen bezorgen. Eens kijken welke nuttige anti-stresstips er te rapen vallen uit andere landen.

Mogelijk een bron van inspiratie om deze landen eens van dichtbij te gaan bekijken. Er zijn namelijk landen waar het lijkt dat mensen eerder de boel de boel laten en de stress laten voor wat het is. Daar kunnen wij nog wat van leren.

Frankrijk

Thuiskomen na een stressvolle dag wordt bij onze Franse buren beantwoord met een ‘petit aperitif’. Het is een vastgeroest ritueel waarbij een klein glaasje wijn gedronken wordt, in combinatie met een lichte knabbel. Alleen dan kan het koken beginnen.

Wijn staat bekend als ontspannend middel, maar de echte kracht zit in het ritueel zelf, een vast gebruik dat je brein het signaal geeft dat je de chaos van het werk hebt ingeruild voor het comfort van je thuis.

Rusland

De Russen gaan voor de ‘banya’, een hete sauna die stress letterlijk doet wegsmelten. Uiteraard heeft niet iedereen zomaar een sauna binnen handbereik.

Neem daarom een lekker warme douche. Enkele minuutjes volstaan om de spanning weg te spoelen.

Uit onderzoek aan de universiteit van Yale blijkt dat de warmte die je hierdoor krijgt een reactie uitlokt in brein en lichaam die je stemming bevordert. Let wel: 10 minuutjes heet water is de grens als je een uitgedroogde huid wil vermijden.

Indië

Je stress weglachen, daar draait het om in Indië. Een stevige lachbeurt met de nodige samentrekkende buikspieren prikkelt de aanmaak van endorfines. Enkele minuten ‘buikplezier’ volstaan om kalmerend te werken, stellen onderzoekers van de Oxford universiteit.

Thailand

In dit land is massage een wetenschap. Het gaat er vaak stevig aan toe, ook knieën en ellebogen worden ingezet om druk uit te oefenen. Gelukkig heb je geen professional nodig om die broodnodige relaxatie te verkrijgen. Kneed gewoon je nek (of por je partner even aan dat te doen) en kom tot rust. Het stimuleren van deze spanningszone laat serotonine los in je lichaam, ons natuurlijk antidepressivum.

Argentinië

Hier draait het allemaal rond ‘maté’, een warme kruidendrank die als een vredespijp gedeeld wordt met een groepje vrienden. De boodschap luidt: vergeet sociale media, probeer eens sociaal eten.

Uit onderzoek blijkt dat het delen van voedsel (en drank) de verspreiding van het kalmerende hormoon oxytocine bevordert.

Ierland

In de koude wintermaanden zal je in Ierland heel wat winterwandelaars zien passeren. Even een frisse neus halen kan wonderen doen voor je gestreste brein. Met steeds minder natuurlijk licht in deze periode van het jaar, is het goed eens buiten te komen. Door je bovendien lekker warm aan te kleden, zal je er alleen maar meer van genieten.

Zweden

Al sinds de de 17de eeuw zweren Zweden bij ‘fika’, een sociale koffiepauze. In veel bedrijven worden ‘fika’-pauzes ingelast rond 10 uur en rond 3 uur. Collega’s komen er samen om een koffie, theetje of smoothie te drinken.

Programmeer dus gerust een reminder in je telefoon en grijp bij het horen van het alarm een collega vast voor een kopje koffie. Voel je bovendien niet schuldig over de kleine pauze, want uit onderzoek van MIT blijkt dat mensen die sociaal zijn tijdens de werkuren 10 tot 15 procent productiever werken.

China

Chinese dames ontspannen met ‘zu yu’, een aangenaam warm voetbad. Ze zetten zich comfortabel in de zetel en lezen een boek of luisteren muziek terwijl ze wegzinken in een relaxte roes. De ‘zu yu’ zal de zwelling verminderen en de circulatie bevorderen.

Turkije

Hier doen ze tot slot aan ‘keyif’. Dit is het bewust genieten van aangename dingen. Zet bijvoorbeeld je favoriete nieuwe plaat op, rek je benen goed uit en denk aan niets stress-vols. Ga helemaal op in je te genieten activiteit en ontspan.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantiefoto
By Margret ·
30 augustus 2021

Zonder foto's is een vakantie niet compleet voor Nederlanders

Twee derde van de Nederlanders kan niet zonder foto’s als aandenken aan de vakantie en vindt het belangrijk om vakantiefoto's te maken. Foto's houden het gevoel aan die vakantie levend.
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!