lastminute zomervakantie singles

Tijd om te boeken: vakantie maakt je officieel gezonder

Op vakantie gaan is goed voor je gezondheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Verrassend is dat natuurlijk niet, maar het gaat toch verder dan we dachten. Een vakantie is goed tegen stress, verbetert je slaappatroon, verlaagt de bloeddruk, versterkt je relaties, doet je langer leven én kan zelfs een positief effect hebben op je libido.

Wetenschappelijk

Waarschijnlijk heb je op vakantie zelf al één of meerdere van deze positieve effecten ervaren, maar nu is er ook wetenschappelijk onderzoek als bewijs. Daarvoor zorgde een groep psychotherapeuten, die zich in hun studie focusten op 12 mensen. Die hadden een verschillende achtergrond en leeftijd, maar leidden stuk voor stuk een druk leven.

Drie koppels werden voor twee weken op vakantie gestuurd. Een eerste koppel bezocht Thailand, een tweede deed vrijwilligerswerk op een schip in het Amazoneregenwood van Peru en het laatste mocht uitrusten op een eiland in de Maldiven. De andere drie paren bleven thuis en moesten gedurende deze periode blijven werken.

Mentaal

Hoewel de resultaten niet eenduidig waren, stelde psychotherapeute Christine Webber wel vast dat de vakantie zorgde voor een positiever humeur en een hoger energieniveau. De proefpersonen keerden ontspannen terug van hun reis en waren zich weer beter bewust van hun doelen in het leven. 

De paren die thuisbleven hadden daarentegen geen positievere gevoelens. Integendeel zelfs, want sommigen hadden last van negatieve emotionele en mentale gevoelens.

Fysiek

Daarnaast waren er ook duidelijke fysieke veranderingen. Aan de hand van verschillende tests en controles stelden wetenschappers van ‘Nuffield Health’ vast dat de bloeddruk van de vakantiegangers gemiddeld 6 procent daalde. Hun slaapkwaliteit verbeterde dan weer met 17 procent, terwijl de weerstand tegen stress er met 29 procent op vooruitging.

Bij de thuisblijvers was er een gemiddelde bloeddrukstijging van 2 procent en een achteruitgang van 14 procent qua slaapkwaliteit. Bovendien konden ze 71 procent minder goed omgaan met stress.

Verrassend was ook de verbeterde verhouding tussen taille en heupen bij de vakantiegangers. Want hoewel je op reis de neiging hebt om meer te eten, kwamen zij in betere vorm terug.

Maar…

Toch was het niet alleen rozengeur en maneschijn. Eén van de proefpersonen op de cruise in het Amazonewoud vond de reis te verstikkend en kwam met een verhoogd stressniveau terug. De twee vriendinnen op de Maldiven moesten dan weer voortdurend ontkennen dat ze een verliefd koppel waren, wat hen erg irriteerde (hoewel één van hen wel een hoger libido rapporteerde).

Opvallend was ook dat je niet noodzakelijk op het strand moet liggen om ontspannen terug te komen. “In het experiment bleek het koppel met de drukste reis – naar Thailand – op lange termijn de grootste vermindering van stress te hebben”, zegt Christine Webber.  Algemener toonden onze bevindingen dat de meeste mensen gelukkiger, uitgerust en met minder stress terugkomen van een vakantie. En die voordelen kunnen zelfs maanden blijven duren.

Hoog tijd dus om je vakantie voor de komende zomer te boeken!

Bron: Goed Gevoel

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
vakantiefoto
By Margret ·
30 augustus 2021

Zonder foto's is een vakantie niet compleet voor Nederlanders

Twee derde van de Nederlanders kan niet zonder foto’s als aandenken aan de vakantie en vindt het belangrijk om vakantiefoto's te maken. Foto's houden het gevoel aan die vakantie levend.
luxe hotels met kinderen
By Margret ·
23 juli 2021

Kamperen zorgt voor fijne vakantie herinneringen

Het zijn bij jou ook vast de simpele kampeervakanties met je ouders waaraan je met plezier terugdenkt. Voor kinderen hoef je namelijk geen dure en luxe reisjes te regelen naar een ver oord, om je kinderen fijne herinneringen aan vakanties te bezorgen.
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!