toe aan vakantie

Tips om zen op het vliegtuig te stappen

De vakantie is het uitgelezen moment om even te ontsnappen aan de dagelijkse stress. Maar de tocht die je moet ondernemen om op je bestemming te raken, is vaak chaotisch en hectisch. Enkele tips om toch relaxed te blijven.

Al die enorme piek-druktes op de luchthavens… Niet bepaald de omgeving om rustig aan je vakantie te beginnen. Voor je het weet ben je gefrustreerd door de lange rijen en alle mensen tegen wie je botst. Gelukkig zijn er een aantal tips om te voorkomen dat je met een verhit hoofd op het vliegtuig stapt. Lekker lastminute er tussen uit? Kijk dan even bij deze lastminute vakanties!

Een goed voorbereid man / vrouw is er twee waard

Het staat als een paal boven water, maar kom goed op tijd naar de luchthaven. Nathalie Pierard, woordvoerder bij Brussels Airport, raadt aan om op voorhand via de website parking te reserveren. Check vooraf ook of je handbagage niet te groot of te zwaar is. Op die manier voorkom je extra wachtrijen aan de douane.

Bedenk een plan van aanpak

Op voorhand zeg je tegen jezelf dat je de kalmte zult bewaren. Maar als puntje bij paaltje komt, is dat lastiger dan gedacht. Daarom bedenk je het best vóór je vertrekt een copingstrategie. “Als je dan panikeert, weet je hoe je moet reageren”, stelt psychiater Indra Cidambi. Maak een muzieklijst met ontspannende nummers en let op je ademhaling. Diep in- en uitademen en ondertussen je buik laten opbollen, zal ook helpen om te kalmeren. Cidambi: “Of tel terug vanaf 100. Als je bij 1 begint en dan het rijtje afgaat, tel je op automatische piloot en word je niet goed afgeleid. Terugtellen is daarentegen de ideale manier om jezelf even te sussen.”

Let op wat je eet en drinkt

Cidambi raadt aan om een aantal gezonde tussendoortjes mee te nemen op de vlucht. Zo kom je tenminste niet hongerig – en geïrriteerd – aan op je vakantiebestemming. Probeer ook niet te veel te eten vlak voor je op het vliegtuig stapt, want dan voel je je opgeblazen en oncomfortabel.

Vraag een extra vakantiedag aan

“Mensen vertrekken vaak de eerste vrije dag van hun vakantie, en ze komen ook meestal de laatste dag pas terug”, stelt Cidambi. “Dat is geen goed idee. Je voorziet dan immers geen ruimte voor dingen die eventueel kunnen mislopen, zoals vertragingen.” Als het mogelijk is, raadt de expert aan om nog een extra rustdag in te lassen. Eenmaal weer thuis heb je dan ook meer tijd voor de nodige klusjes en de was en de plas. Zo voelt je laatste vakantiedag niet aan als een zondag op steroïden, en loop je niet van hot naar her om nog alles in orde te brengen.

Wat als je kroost gestresseerd is?

Veel drukte heeft niet alleen een effect op jezelf, maar ook op je kinderen. Een gemakkelijke oplossing: kauwgom. “Mijn moeder nam altijd kauwgom mee tegen de druk in de oren bij het opstijgen van een vliegtuig. Maar het had een leuk neveneffect: het werkte ook rustgevend”, legt opvoedexpert Caroline Maguire uit. “Zeg tegen je kind dat het zich moet concentreren op het langzaam kauwen. Dat doet wonderen tegen de stress.”

Bron: HLN

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
vakantiefoto
By Margret ·
30 augustus 2021

Zonder foto's is een vakantie niet compleet voor Nederlanders

Twee derde van de Nederlanders kan niet zonder foto’s als aandenken aan de vakantie en vindt het belangrijk om vakantiefoto's te maken. Foto's houden het gevoel aan die vakantie levend.
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!