Surfen in Peru

Tips voor alleenstaande ouders: zo hou je het leuk met pubers

Je puberende zoon of dochter gaat deze zomer toch écht nog een keer met jou mee op vakantie. Volgend jaar mag hij of zij het zelf weten. Naar Renesse of Chersonissos, daar denk je liever nog maar niet teveel over na.. Op vakantie gaan met je puber kan een behoorlijk uitdaging zijn, zeker als alleenstaande ouder. Voor je het weet vlieg je elkaar om de haverklap in de haren en hebben jullie onenigheid over drankgebruik en te laat bij de tent komen.. Daarom deze tips voor een topvakantie.

Betrek je puber bij het kiezen

De grootste fout die je als ouder kunt maken, is je puberkind te passeren bij de keuze van de vakantiebestemming. Dat zal obstinaat gedrag, waar tieners toch al patent op hebben, alleen maar versterken. Laat ze meedenken. Als ze zelf ook inspraak hebben gehad, zullen ze ook minder snel negatief zijn als de vakantie wat minder leuk uitpakt dan gedacht.

Ontdek de wereld

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Bij pubers is dat misschien wat weggezakt, maar toch kun je ze waarschijnlijk nog wel prikkelen. Exotische tradities (Highland Games in Schotland), spectaculaire natuur (gletsjers in Noorwegen) en zeldzame dieren (walvissen voor de kust van Portugal) hebben aantrekkingskracht op pubers. Stippel samen met je kinderen de reis uit. Wil je niet alles zelf uitvogelen, dan kun je terecht bij reisorganisaties waar ze dat al voor je hebben gedaan zoals Djoser of Koning Aap

Ga voor afwisseling en actie

Drie weken op een natuurcamping in Frankrijk. Het hart van een 15-jarige gaat daar niet heel snel van kloppen. Een actieve, avontuurlijke reis waarbij elke dag anders is, spreekt veel meer tot de verbeelding. Boek bijvoorbeeld iets in de Jura, de Vogezen of de Ardennen in de buurt van een activiteitencentrum en ga regelmatig iets actiefs doen zoals abseilen, raften, canyoning en mountainbiken.

Denk aan de wifi

Wil je per se wifi op de bestemming of ga je juist voor een wifi-loze plek zodat je kind wel open moét staan voor gezinsgezelligheid en activiteiten met leeftijdgenoten? Dat is een lastig dilemma. Uit CBS-onderzoek bleek onlangs dat één op de zes jongeren verslaafd is aan social media. Cold turkey op vakantie is niet zo bevorderlijk voor de sfeer, dus helemaal verbieden is misschien geen goed idee. Bij neckermann.nl kun je vakantieparken selecteren op wifi- en zelfs op gamefaciliteiten zoals xBox 360.

Kies voor coole plekken Londen, Berlijn, Rome

Behalve dat het mooie steden zijn waar je je dagenlang kunt vermaken, verhogen ze de status van je puber. Want een foto of filmpje bij de Tower Bridge zal ongetwijfeld veel likes oogsten op social media. Om zo’n stedentrip betaalbaar te houden, kun je als gezin ook een slaapzaal nemen in een van de (jeugd)herbergen. Of kijk eens bij AirBnB of Wimdu voor een voordelige overnachtingslocatie.

Als ouder ook vakantieplezier

‘Als je kind het naar zijn zin heeft, heb jij als ouder dat ook.’ Dat ging misschien op toen je kind nog een kleuter was of op de lagere school zat, maar geldt dat ook als je kind een puber is? Nee. Want als je puberkind de hele dag en avond de hort op is en zich vermaakt met anderen, zit je je als single ouder misschien wel te vervelen. Kies daarom een vakantiebestemming waarbij ook voor ouders genoeg te doen en te zien is.

Zorg voor leeftijdgenoten

Voor een puber is een volwassene niet boeiend. Het liefst gaat hij om met iemand van zijn eigen leeftijd; die begrijpt hem tenminste en heeft waarschijnlijk dezelfde interesses. Kies daarom een vakantiebestemming waar de kans groot is dat hij collega-pubers tegen het lijf loopt. Natuurlijk kun je een vriend of vriendin van je puberzoon of -dochter meevragen, maar denk niet dat je er dan bent. Ze zullen zich nog steeds stierlijk vervelen als je een kuuroord in het Zwarte Woud als bestemming hebt gekozen.

Een eigen kamer of tentje

Waar kleine kinderen vaak nog het liefst bij papa en mama in bed liggen, hebben pubers vaak een sterke behoefte aan privacy. Uit een marktonderzoek bleek een paar jaar geleden dat zeven van de tien jongeren een eigen slaapkamer het allerbelangrijkste vindt bij een gezinsvakantie, nog belangrijker dan leeftijdgenoten (54%) en strand (51%). Ga je kamperen, neem dan een tentje voor je puber mee. Zet dat tentje vooral een stukje verderop.

Zon, zee en surfen

Veel jongeren komen het liefst lekker bruin terug van vakantie. En hoe word je snel bruin? In de buurt van water. Dat in combinatie met een van de meest aantrekkelijke watersporten voor jongeren zorgt voor een ideale zomercocktail. Op surfvakanties.com vind je de mooiste surfplekken in Europa. Vaak zijn dit ook de plekken waar jongeren anderen kunnen ontmoeten en bijna vanzelfsprekend contact kunnen maken.

Met dank aan de tips van Radar plus

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!