koh rong

Toeristen weg, schildpadden komen terug op Koh Samui

Op de stranden van het anders zo populaire Thaise eiland Koh Samui komen kleine schildpadjes uit hun eitjes. Ze moeten wurmen, het is geen makkelijke klus. Maar ze hebben alle tijd, want nu er door de coronacrisis geen groepen toeristen meer liggen te zonnebaden op de paradijselijke stukjes, hebben ze het zand bijna voor zich alleen.

Hoewel de karetschildpad in het verleden de stranden van Koh Samui al heeft bezocht, is het opzienbarend hoeveel nestplaatsen van de sterk bedreigde soort er nu te vinden zijn. Op één stuk strand zijn er zeker 540 eitjes gelegd, meldt Sky News. “Het is de eerste keer dat we zoveel nesten zien”, legt Manuel Lang, manager van het Silavadee Resort, uit. “Ze komen alleen op het strand als het heel rustig is en als er niet veel vervuiling is. De afgelopen maanden, aangezien er geen toeristen meer zijn, komen de schildpadden terug.”

Zeeschildpadden

Op een naburig strand zijn inmiddels al zo’n 270 groene zeeschildpadden uitgekomen. Ze kruipen samen naar de kalme zee bij het luxueuze Banyan Tree Resort. Het water is ook opvallend veel helderder dan normaal, nu het constante gebrom van toeristenbootjes is gestopt. Pratuan Panchaweng, die normaal met toeristen rondvaart in het gebied met zijn boot, zegt tegen Sky News dat het niet alleen het eerste jaar is dat hij zelf schildpadden eitjes heeft zien leggen op het eiland, maar hij zag ook nog nooit de zee zo vol vis .

Ook aan de Andaman-kust aan de andere kant, voornamelijk bij Phangnga en Phuket, zijn nesten aangetroffen. “Het is een goed teken dat de natuur een beetje tijd heeft gekregen om zich te herstellen in deze speciale tijden”, zegt Lang. “Het is echt prachtig om te zien.”

Samenwerken

Marine-expert Thon Thamrongnawasawat deelt regelmatig op zijn Facebookpagina nestvondsten. Hij is vooral dankbaar dat de Thai mee helpen om de nesten veilig af te bakenen zodat de dieren ongestoord kunnen uitkomen. “Ze houden van de schildpadden, ze houden het strand mee schoon”, vertelde hij eerder aan de Bangkok Post. “Deze ontdekkingen zullen alleen maar de band tussen de eilandbewoners en hun omgeving versterken.”

Bron: HLN

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantiefoto
By Margret ·
30 augustus 2021

Zonder foto's is een vakantie niet compleet voor Nederlanders

Twee derde van de Nederlanders kan niet zonder foto’s als aandenken aan de vakantie en vindt het belangrijk om vakantiefoto's te maken. Foto's houden het gevoel aan die vakantie levend.
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!