Top 10 kleinste landen ter wereld

In vergelijking met andere landen is Nederland relatief klein, maar het kan altijd kleiner. Telegraaf Reiskrant zocht de tien kleinste landen ter wereld voor je uit en zette ze onder elkaar. Als je de oppervlakte van al deze landen bij elkaar optelt, kom je uit op een oppervlakte die nét iets kleiner is dan de Amerikaanse staat Rhode Island!

1. Vaticaanstad – 0,44 vierkante kilometer

Het is niet echt een land, maar Vaticaanstad is wel ’s werelds kleinste staat. Het onafhankelijke Vaticaanstad telt slechts een halve vierkante kilometer aan oppervlakte en daar wonen 770 mensen op. Geen van de inwoners van Vaticaanstad woont er permanent; de bevolking blijft voortdurend wisselen. Vaticaanstad, het spirituele centrum voor rooms-katholieken, wordt omringd door de Italiaanse hoofdstad Rome.

2. Monaco – 2 vierkante kilometer

De dwergstaat Monaco staat op nummer twee in het overzicht, met een oppervlakte van slechts twee vierkante kilometer. Ondanks zijn beperkte grootte, wonen er wel 32.000 mensen in de staat die bekend is om zijn Monte Carlo casino’s en prinses Grace. Sinds de dertiende eeuw is Monaco dan weer wel en dan weer niet onafhankelijk.

3. Nauru – 21 vierkante kilometer
De 13.000 inwoners van dit eiland in de Stille Oceaan zijn afhankelijk van de verminderende fosfaatafzettingen. De staat is onafhankelijk geworden in 1968 en staat bekend als het ‘Pleziereiland’. Nauru is onderdeel van de eilandengroep Micronesië, één van de drie grotere groepen eilanden in de Stille Oceaan.

4. Tuvalu – 24 vierkante kilometer
De archipel Tuvalu bestaat uit negen koraalatollen die in één lijn nabij Polynesië (Oceanië) liggen. Tuvalu is in 1978 onafhankelijk verklaard en er wonen momenteel zo’n 12.000 mensen. Voorheen stond deze eilandengroep bekend als de Ellice eilandengroep.

5. San Marino – 61 vierkante kilometer
Dit land is gelegen aan de berg Titano in het noorden van Italië en kent een inwoneraantal van 29.000 mensen. San Marino claimt de oudste staat van Europa te zijn en meent te zijn opgericht in de vierde eeuw.

6. Liechtenstein – 160 vierkante kilometer
In deze microstaat, gelegen aan de rivier de Rijn, wonen 34.000 mensen. Het land ligt in de Alpen, tussen Zwitserland en Oostenrijk in en staat bekend om zijn wintersportgeschikte heuvellandschap. Ook is het een populair belastingparadijs, gezien het relatief gunstige belastingstelsel van het land.

7. Marshalleilanden – 181 vierkante kilometer
Deze eilanden zijn vernoemd naar de Britse kapitein John Marshall, die er in 1788 voet aan wal zette. De eilandatollen, waaronder ’s werelds grootste, Kwajalein, werden in 1986 onafhankelijk verklaard. Daarvoor waren ze onderdeel van het Trustgebied van de Pacifische Eilanden, onder bestuur van de Verenigde Staten.

8. Saint Kitts en Nevis – 261 vierkante kilometer
Deze federale staat in de Caribische Zee kent een inwoneraantal van 39.000. Nevis is de kleinste van de twee en bestaat uit een heuvelachtig landschap. Het eilandje dankt zijn naam aan de sneeuwtop van Mount Nevis: ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus meende sneeuw te zien op de bergtop van Nevis en noemde het eiland Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw”, in het Spaans: Nuestra Señora de las Nieves.

9. Seychellen – 277 vierkante kilometer
Dit Afrikaanse land, ten noorden van Madagaskar, kent 81.000 inwoners en heeft een geschiedenis die zo uit de Pirates of the Caribbean-films lijkt te komen. Het gerucht gaat dat de beruchte piraat Olivier ‘De Buizerd’ Levasseur een piratenschat op het hoofdeiland Mahé heeft achtergelaten.

10. Malediven – 297 vierkante kilometer
De Malediven is de naam van een eilandengroep in de Indische Oceaan, ten zuidwesten van India. 200 eilanden zijn bewoond en 88 stuks vormen toeristenoorden. De bevolking, ongeveer 300.000 mensen, is volledig moslim. De Malediven is een van ’s werelds populairste vakantieoorden.

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!