Vakantie is aantoonbaar gezond

Begin niet op maandag, maar op woensdag weer met werken na een vakantie. Met het weekend alweer voor de boeg, hou je langer dat vakantiegevoel vast. Daarom ook moet je als je in Australië, Volendam of Italië bent, overstappen op een andere shampoo. “Je nieuwe shampoo herinnert je als je thuis bent telkens opnieuw aan die heerlijke vakantie”, aldus Jessica de Bloom.

De arbeids- en organisatiepsycholoog van de Radboud Universiteit Nijmegen, beroepsmatig ‘vakantiedeskundige’, kwam eerder in het nieuws met de stelling dat meerdere korte vakanties louterender zijn dan één lange. “Omdat het lichaam net als de accu van een auto maar even tijd nodig heeft om op te laden”, verklaarde ze.

Daarop voortbordurend heeft ze De kunst van het vakantievieren geschreven, een handboek vol tips voor hoe je optimaal rendement haalt uit je vrije dagen.

Volgens De Bloom (29) is dat geen overdreven streven. “Een goede vakantie is aantoonbaar gezond.” Dat bleek toen ze 250 vakantiegangers voor, tijdens en na de reis verslag liet doen. “Zowel lichamelijk als psychisch werden mensen op vakantie minder vermoeid, energieker.”

Wat ook opviel: het positieve effect was bij de meesten een paar dagen na thuiskomst alweer verdwenen. En: sommige vakantievierders leden de eerste dagen aan wat De Bloom kenschetst als ‘vrijetijdsziekte’. “Hoofdpijn, misselijkheid en zelfs griep, veroorzaakt doordat mensen de eerste vakantietijd nog bol staan van de stress.”

Die hoopt zich op in aanloop naar de vakantie, omdat de laatste werkklussen per se af moeten. “Tegelijkertijd moet je de vakantie voorbereiden. Je lichaam draait op volle toeren.” Ga je vervolgens direct languit op het strand, dan is volgens De Bloom de kans groot op de vrijetijdsziekte. “Omdat die stresshormonen bij rust geen kant op kunnen.” Haar tip: “Ga de eerste vakantiedagen nog lekker sporten, zodat de energie toch weg kan.”

De calculerende vakantieganger dient volgens De Bloom ook niet op zijn laatste vakantiedag in te pakken voor de terugreis. “Liever al een dag eerder. Je laatste vakantiedag moet vooral heel erg leuk zijn. Ga naar de dierentuin, lekker uit eten.” Want: je laatste ‘piek-ervaring’ is essentieel voor hoe je op je vakantie terugkijkt. “Een goede laatste vakantiedag zorgt voor leukere vakantieherinneringen.”

Wat ook helpt is de geregelde koestering van de vakantiefoto’s. Nog een must: doorbreek vaste routines. “Doe dingen die je normaal nooit doet. Ga als echtgenote karten met je man of desnoods bungyjumpen. Ben je een wielrenner, ga nordic walken. Door open te staan voor nieuwe ervaringen, kijk je bij thuiskomst anders tegen zaken aan. Het werkt verfrissend.”

Jessica de Bloom promoveert in augustus op haar onderzoek naar de effecten van vakantie.

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!