Vakantie is aantoonbaar gezond

Begin niet op maandag, maar op woensdag weer met werken na een vakantie. Met het weekend alweer voor de boeg, hou je langer dat vakantiegevoel vast. Daarom ook moet je als je in Australië, Volendam of Italië bent, overstappen op een andere shampoo. “Je nieuwe shampoo herinnert je als je thuis bent telkens opnieuw aan die heerlijke vakantie”, aldus Jessica de Bloom.

De arbeids- en organisatiepsycholoog van de Radboud Universiteit Nijmegen, beroepsmatig ‘vakantiedeskundige’, kwam eerder in het nieuws met de stelling dat meerdere korte vakanties louterender zijn dan één lange. “Omdat het lichaam net als de accu van een auto maar even tijd nodig heeft om op te laden”, verklaarde ze.

Daarop voortbordurend heeft ze De kunst van het vakantievieren geschreven, een handboek vol tips voor hoe je optimaal rendement haalt uit je vrije dagen.

Volgens De Bloom (29) is dat geen overdreven streven. “Een goede vakantie is aantoonbaar gezond.” Dat bleek toen ze 250 vakantiegangers voor, tijdens en na de reis verslag liet doen. “Zowel lichamelijk als psychisch werden mensen op vakantie minder vermoeid, energieker.”

Wat ook opviel: het positieve effect was bij de meesten een paar dagen na thuiskomst alweer verdwenen. En: sommige vakantievierders leden de eerste dagen aan wat De Bloom kenschetst als ‘vrijetijdsziekte’. “Hoofdpijn, misselijkheid en zelfs griep, veroorzaakt doordat mensen de eerste vakantietijd nog bol staan van de stress.”

Die hoopt zich op in aanloop naar de vakantie, omdat de laatste werkklussen per se af moeten. “Tegelijkertijd moet je de vakantie voorbereiden. Je lichaam draait op volle toeren.” Ga je vervolgens direct languit op het strand, dan is volgens De Bloom de kans groot op de vrijetijdsziekte. “Omdat die stresshormonen bij rust geen kant op kunnen.” Haar tip: “Ga de eerste vakantiedagen nog lekker sporten, zodat de energie toch weg kan.”

De calculerende vakantieganger dient volgens De Bloom ook niet op zijn laatste vakantiedag in te pakken voor de terugreis. “Liever al een dag eerder. Je laatste vakantiedag moet vooral heel erg leuk zijn. Ga naar de dierentuin, lekker uit eten.” Want: je laatste ‘piek-ervaring’ is essentieel voor hoe je op je vakantie terugkijkt. “Een goede laatste vakantiedag zorgt voor leukere vakantieherinneringen.”

Wat ook helpt is de geregelde koestering van de vakantiefoto’s. Nog een must: doorbreek vaste routines. “Doe dingen die je normaal nooit doet. Ga als echtgenote karten met je man of desnoods bungyjumpen. Ben je een wielrenner, ga nordic walken. Door open te staan voor nieuwe ervaringen, kijk je bij thuiskomst anders tegen zaken aan. Het werkt verfrissend.”

Jessica de Bloom promoveert in augustus op haar onderzoek naar de effecten van vakantie.

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Single vakantie naar Toscane? 4 tips
By Scott ·
3 februari 2023

Single vakantie naar Toscane? 4 tips

3 tips voor je singlereis
By Scott ·
25 januari 2023

3 tips voor je singlereis

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!