Nederlandse werknemers geven meer uit aan hun vakantie dan dat ze aan vakantiegeld krijgen. Ze vullen dit bedrag dus aan met spaargeld.
Uit eerder onderzoek van budgetvoorlichter Nibud bleek al dat de helft van de Nederlanders zijn vakantiegeld uitgeeft aan vakantie. De andere helft lost er schulden mee af, doet grote aankopen of zet het op zijn spaarrekening.
Maar als consumenten vakantiegeld gebruiken voor een trip naar een zonnig oord, dan is bij de helft van hen de reis zo duur dat vakantiegeld niet genoeg is, blijkt uit onderzoek van ABN Amro-dochter MoneYou. Daarom vult driekwart van hen het aan met geld van zijn spaarrekening. Vorig jaar was dit maar 64 procent.
Volgens het Nibud-onderzoek krijgen werknemers gemiddeld 1.047 euro. Dit is in de helft van de gevallen dus niet genoeg om een vakantie te betalen.
Slechts een kwart spaart voor vakantie
Mensen sparen niet zo vaak bewust voor een vakantie. Slechts een kwart van hen spaart bewust voor een vakantie, stellen de onderzoekers van MoneYou. De populairste redenen om te sparen zijn ‘voor later’ en ‘voor een woning’.