bestemmingen digital nomad

Veilig internetten op reis doe je met deze tips

Vakantiefoto’s delen op Instagram, Facebook en andere sociale media, het thuisfront op de hoogte houden via WhatsApp, de beste restaurants opzoeken op Google, de weg vinden met Maps, een hotel boeken voor de volgende bestemming… Op vakantie kan tegenwoordig niemand meer zonder een goede internetverbinding. Om de kosten van ons internetgebruik zo laag mogelijk te houden, maken we dan ook al te graag gebruik van gratis openbare netwerken. Maar wist je dat het gebruik van openbare netwerken ontzettend veel risico’s met zich meebrengt?

Met de volgende tips voorkom je problemen en kun je veilig internetten op reis!

Log niet in op openbare netwerken zonder wachtwoord

Openbare netwerken zonder wachtwoorden zijn tegenwoordig overal te vinden, makkelijk te gebruiken én gratis! Echter, het grote nadeel aan dit soort netwerken is dat vrijwel iedereen er met gemak gebruik kan maken. Zo ook mensen die minder goede bedoelingen hebben, zoals hackers en gluurders. Doordat iedereen gebruik kan maken van deze netwerken, loop je het gevaar dat je privé internetverkeer, zoals je gegevens voor internetbankieren, gezien wordt door anderen. Om dit te voorkomen is het dus het best om geen gebruik te maken van openbare netwerken zonder wachtwoord.

Deel geen persoonlijke gegevens op openbare netwerken

Moet je uit nood toch gebruik maken van een openbaar netwerk zonder wachtwoord? Zorg er dan voor dat je niet bezig bent met persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, e-mails en bankzaken. Hiermee voorkom je dat deze gevoelige informatie wordt opgepikt door hackers.

Gebruik mobiel internet

De beste manier om op reis veilig te internetten is om gebruik te maken van mobiel internet, ofwel een 3G of 4G verbinding. Met de nieuwe Europese wetgeving kun je, zonder extra kosten, met je Nederlandse simkaart in andere Europese landen veilig gebruik maken van jouw abonnement. Ga je buiten Europa op reis? Dan kan het de moeite waard zijn om een tijdelijke simkaart aan te schaffen. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, zijn er voor toeristen vaak goede aanbiedingen. Door een tijdelijke simkaart aan te schaffen kun je overal in het land veilig gebruik maken van internet.

Maak buitenshuis gebruik van een VPN

Moet je toch inloggen op openbare netwerken omdat je bijvoorbeeld online werkt? Dan is het slim om gebruik te maken van een VPN, ofwel Virtueel Privaat Netwerk. Een VPN, zoals die van Express VPN, verbergt jouw IP adres en locatie en versleutelt jouw persoonlijke communicatie. Hierdoor kun je op je laptop, telefoon én tablet veilig je gebruik maken van hotspots op vliegvelden, treinen en je favoriete cafés. Je bankgegevens, e-mails, foto’s en andere gevoelige informatie kunnen dan niet worden onderschept. Een ander voordeel van VPN’s is dat je censuur en toezicht in landen zoals China kunt omzeilen, goedkope tickets kunt vinden en geblokkeerde websites kunt deblokkeren.

Kort samengevat is het handig om op reis gebruik te maken van een 3G of 4G verbinding. Kan het niet anders en moet je toch inloggen op een openbaar netwerk? Dan is het slim om geen persoonlijke gegevens in te voeren. Wil je er 100% zeker van zijn dat je privé gegevens zijn beschermd tegen cybercriminaliteit? Maak dan gebruik van een VPN!

Bron: Reishonger

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!