Of je nu met gezellige groep singles, vrienden of je familie op wintersport gaat; lawines vormen ieder jaar weer een goot gevaar voor wintersporters. Ieder jaar worden er mensen slachtoffer van schuivende sneeuwmassa’s. De meeste lawines worden veroorzaakt door wintersporters die zich buiten de piste begeven. De ANWB raadt je dan ook sterk aan om op de piste te blijven.
Off-Piste
Ga je toch off-piste, houd er dan rekening mee dat verzekeraars veelal niets uitkeren als je in geval van nood transport of andere hulp nodig hebt. Bereid je goed voor en schakel een professionele gids in die het gebied goed kent. Bij de dalstations wordt vaak aangegeven hoe groot het risico op lawines die dag is. Ook kun je het vragen aan de pistedienst.
Verschillende gradaties lawineschaal
Niveau 1 – Gering gevaar
Dit is de normale situatie voor ongeveer 1/3 deel van de winter. De omstandigheden zijn goed, de sneeuwlaag is stevig en betrouwbaar. Spontane kleine lawines zijn mogelijk, met name bij natte sneeuw. Op extreem steile hellingen is bij sneeuwophoping een lawine mogelijk.
Niveau 2 – Matig gevaar
Ook ongeveer 1/3 van de winter. De omstandigheden zijn merendeels goed. De sneeuwlaag heeft zich op steile hellingen niet optimaal gezet. Groepen skiërs/boarders kunnen lawines lostrappen. Bij steile hellingen kunnen ook eenlingen lawines veroorzaken. Hier kunnen ook spontaan lawines ontstaan. Dit zijn over het algemeen kleine lawines.
Niveau 3 – Aanzienlijk gevaar
Ongeveer 1/4 van de winter. De omstandigheden zijn deels slecht. Het sneeuwdek heeft zich op veel plekken slecht gezet. Een enkele skiër of boarder kan al een lawine veroorzaken. Spontane lawines komen op steile hellingen regelmatig voor. Deze lawines kunnen van een behoorlijke omvang zijn een ook vlakker terrein bereiken. Tourtochten alleen verantwoord mogelijk voor mensen die echt weten waar ze mee bezig zijn.
Niveau 4 – Groot gevaar
Meestal slechts een paar dagen per winter. De omstandigheden zijn slecht, er is acuut gevaar. Het sneeuwdek is slecht gezet. Er ontstaan spontaan grote lawines. Ga niet buiten de normale piste skiën of boarden! Zoek het steile terrein niet op.
Niveau 5 – Zeer groot gevaar
Deze situatie komt zeer zelden voor. De omstandigheden zijn zeer slecht. Ernstig risico. Grote lawines tot in de dalen zijn mogelijk. Het skigebied zal meestal gesloten zijn. Ook wegen, spoorlijnen en complete dorpen kunnen afgesloten zijn. Thuisblijven!
Nooduitrusting en RECCO
Cijfers liegen niet. Liefst 95 procent van de lawines wordt veroorzaakt door skiërs zelf. Hoeveel (of weinig) je ook weet van sneeuw, weersomstandigheden en de bergen, een lawine kan iedereen overvallen. Off-piste, maar ook binnen de paaltjes loop je het risico dat een nietsontziende sneeuwmassa je meesleurt- met soms fatale gevolgen. Om de kans op overleven zo groot mogelijk te maken is het daarom verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen.
Zichtbaarheid
Het toverwoord: ‘zichtbaarheid’. Als jij een strijd voert op leven en dood is het van groot belang dat andere mensen en hulpverleners weten waar ze moeten zijn. Gelukkig zijn er steeds betere systemen die het zoeken naar lawineslachtoffers beduidend makkelijker maken. Iedereen die wel eens buiten de piste gaat skiën of boarden mag eigenlijk niet alleen op pad. En iedereen in het gezelschap moet voorzien zijn van een lawinepieper, sonde en schep. Zo kan er gelijk gestart worden met een reddingsactie als het mis gaat. Maar er is meer. Namelijk: Recco. Wereldwijd maken reddings- en helikopterdiensten in 850 skigebieden gebruik van hun zoektechnologieën. En daarom zou iederéén die actief bezig is in de sneeuw ergens een Recco reflector bij zich moeten hebben. Je kunt kleding kopen met een Recco reflector of je bestelt ze los.
Bron: ANWB