veilig wintersport lawinegevaar

Veilig op wintersport: tips bij lawinegevaar

Of je nu met gezellige groep singles, vrienden of je familie op wintersport gaat; lawines vormen ieder jaar weer een goot gevaar voor wintersporters. Ieder jaar worden er mensen slachtoffer van schuivende sneeuwmassa’s. De meeste lawines worden veroorzaakt door wintersporters die zich buiten de piste begeven. De ANWB raadt je dan ook sterk aan om op de piste te blijven.

Off-Piste

Ga je toch off-piste, houd er dan rekening mee dat verzekeraars veelal niets uitkeren als je in geval van nood transport of andere hulp nodig hebt. Bereid je goed voor en schakel een professionele gids in die het gebied goed kent. Bij de dalstations wordt vaak aangegeven hoe groot het risico op lawines die dag is. Ook kun je het vragen aan de pistedienst.

Verschillende gradaties lawineschaal

Niveau 1 – Gering gevaar

Dit is de normale situatie voor ongeveer 1/3 deel van de winter. De omstandigheden zijn goed, de sneeuwlaag is stevig en betrouwbaar. Spontane kleine lawines zijn mogelijk, met name bij natte sneeuw. Op extreem steile hellingen is bij sneeuwophoping een lawine mogelijk.

Niveau 2 – Matig gevaar

Ook ongeveer 1/3 van de winter. De omstandigheden zijn merendeels goed. De sneeuwlaag heeft zich op steile hellingen niet optimaal gezet. Groepen skiërs/boarders kunnen lawines lostrappen. Bij steile hellingen kunnen ook eenlingen lawines veroorzaken. Hier kunnen ook spontaan lawines ontstaan. Dit zijn over het algemeen kleine lawines.

Niveau 3 – Aanzienlijk gevaar

Ongeveer 1/4 van de winter. De omstandigheden zijn deels slecht. Het sneeuwdek heeft zich op veel plekken slecht gezet. Een enkele skiër of boarder kan al een lawine veroorzaken. Spontane lawines komen op steile hellingen regelmatig voor. Deze lawines kunnen van een behoorlijke omvang zijn een ook vlakker terrein bereiken. Tourtochten alleen verantwoord mogelijk voor mensen die echt weten waar ze mee bezig zijn.

Niveau 4 – Groot gevaar

Meestal slechts een paar dagen per winter. De omstandigheden zijn slecht, er is acuut gevaar. Het sneeuwdek is slecht gezet. Er ontstaan spontaan grote lawines. Ga niet buiten de normale piste skiën of boarden! Zoek het steile terrein niet op.

Niveau 5 – Zeer groot gevaar

Deze situatie komt zeer zelden voor. De omstandigheden zijn zeer slecht. Ernstig risico. Grote lawines tot in de dalen zijn mogelijk. Het skigebied zal meestal gesloten zijn. Ook wegen, spoorlijnen en complete dorpen kunnen afgesloten zijn. Thuisblijven!

Nooduitrusting en RECCO

Cijfers liegen niet. Liefst 95 procent van de lawines wordt veroorzaakt door skiërs zelf. Hoeveel (of weinig) je ook weet van sneeuw, weersomstandigheden en de bergen, een lawine kan iedereen overvallen. Off-piste, maar ook binnen de paaltjes loop je het risico dat een nietsontziende sneeuwmassa je meesleurt- met soms fatale gevolgen. Om de kans op overleven zo groot mogelijk te maken is het daarom verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Zichtbaarheid

Het toverwoord: ‘zichtbaarheid’. Als jij een strijd voert op leven en dood is het van groot belang dat andere mensen en hulpverleners weten waar ze moeten zijn. Gelukkig zijn er steeds betere systemen die het zoeken naar lawineslachtoffers beduidend makkelijker maken. Iedereen die wel eens buiten de piste gaat skiën of boarden mag eigenlijk niet alleen op pad. En iedereen in het gezelschap moet voorzien zijn van een lawinepieper, sonde en schep. Zo kan er gelijk gestart worden met een reddingsactie als het mis gaat. Maar er is meer. Namelijk: Recco. Wereldwijd maken reddings- en helikopterdiensten in 850 skigebieden gebruik van hun zoektechnologieën. En daarom zou iederéén die actief bezig is in de sneeuw ergens een Recco reflector bij zich moeten hebben. Je kunt kleding kopen met een Recco reflector of je bestelt ze los.

Bron: ANWB

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?
luxe hotels met kinderen
By Margret ·
23 juli 2021

Kamperen zorgt voor fijne vakantie herinneringen

Het zijn bij jou ook vast de simpele kampeervakanties met je ouders waaraan je met plezier terugdenkt. Voor kinderen hoef je namelijk geen dure en luxe reisjes te regelen naar een ver oord, om je kinderen fijne herinneringen aan vakanties te bezorgen.
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!