Het maken van een selfie is zo 2015. Het is de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je nog nooit een foto van jezelf gemaakt hebt met je mobieltje en deze ook nog niet de lucht in geslingerd hebt, dan ben je echt niet meer van deze tijd, bij wijze van spreken. Deze selfiehype is ook wel aan kritiek onderhevig. Het zou gevaarlijk kunnen zijn en je zou meer met je zelf bezig zijn, dan met je omgeving.
Alleen oog voor jezelf
Het maken van een selfie zou je belemmeren in het volledig opnemen wat voor moois en indrukwekkends je om je heen ziet. Hoe kun je in India nu echt van de Taj Mahal genieten als je druk bent met het maken van de perfecte foto van jezelf? Ik denk dat dit facet wel meevalt. Mensen die schoonheid kunnen waarderen kijken toch wel verder dan zichzelf. Dat er vaak selfies gemaakt worden bij rampen of op ramplekken, dat heeft meer weg van ramptoerisme. Kijk mij eens, ik was erbij. Maar dat laat niet zien of je ook meeleeft. Van gevaar is hier niet zozeer sprake.
Het gevaar van een selfie
Hoe kan het maken van een selfie nu gevaarlijk zijn, zul je denken. Je hoeft toch alleen je telefoon te activeren en klaar is keers. Het wordt pas gevaarlijk wanneer mensen op onverantwoorde plaatsen foto’s van zichzelf proberen te maken. Verschillende mensen zijn al van een brug of klif gevallen omdat ze een stoere foto van zichzelf wilden maken. Precies om deze reden worden selfies en selfiestokken op de volgende plaatsen ontmoedigd of zelfs verboden.
Verboden selfies te maken
1. Pamplona, Spanje: Word niet omvergelopen
Er zijn mensen die hun leven riskeren voor de perfecte selfie. Wegens het roekeloze gedrag van sommige toeristen mag je in het Spaanse Pamplona bij het traditionele stierenrennen tegenwoordig geen selfies meer maken. Tijdens dit evenement rent een groep mensen door de straten van de stad terwijl ze achternagezeten worden door boze stieren. Vorig jaar kreeg een deelnemer een boete van € 3600 voor het maken van een selfie tijdens het rennen voor zijn leven.
2. Iran: Geen foto’s met vrouwelijke voetbalfans
Vrouwelijke fans van het Iraanse voetbalelftal kunnen maar beter niet met hun helden op de foto gaan. Het hoofd van de Iraanse Voetbalbond verbood onlangs voetballers, coaches en andere stafleden om met vrouwelijke fans op de foto te gaan. Als spelers gefotografeerd worden met vrouwen die zich niet aan de strenge islamitische kledingregels houden, kunnen deze fans de foto’s gebruiken voor politieke doeleinden of de voetballers zelfs vervolgen voor intimidatie, zo vreest de bond.
3. Garoupe, Frankrijk: Selfieloze zones
Vorige zomer verschenen er op het drukbezochte strand van Garoupe in Frankrijk voor het eerst selfieloze zones. Het strand wordt al jaren overspoeld door selfiebeluste toeristen die niets anders doen dan hitsige foto’s van zichzelf schieten die massaal gedeeld worden op Facebook en Instagram. Naar verluidt patrouilleerde in augustus zelfs de Vakantiepolitie over het strand om de zonliefhebbers in de gaten te houden. Het is nog onduidelijk of komende zomer dezelfde regels zullen gelden. Gelukkig kun je op ontelbare andere stranden ter wereld nog wel je selfies schieten.
4. Zuid-Korea: Verbod op de selfiestok
De selfiestok is een revolutionaire ontwikkeling in de selfiekunst, maar niet iedereen is hier blij mee. In november verboden de Zuid-Koreaanse autoriteiten het gebruik van selfiestokken die mobiele telefoons kapot kunnen maken die door het bluetooth-signaal. Personen die merken verkopen of importeren die niet goedgekeurd zijn lopen het risico op een gevangenisstraf van drie jaar.
5. Amsterdam: Laat je selfiestok thuis
Ook in Nederland wordt de selfiestok op steeds meer plekken verboden. Een selfie maken in de Amsterdamse Hermitage of het Stedelijk Museum? Prima, maar laat je selfiestok thuis. Het voornaamste bezwaar tegen de accessoires is het gevaar dat selfiemakers er kunstwerken mee beschadigen. Ook de Ziggo Dome heeft de gadget recentelijk in de ban gedaan, omdat een selfiestok volgens de organisatie het zicht van concertgangers belemmert en de sfeer verpest.