rome stedentrip cultuur

Verborgen plekken in Rome

Een wandeling door de oude straatjes, langs winkeltjes, kapotte muren of oude deuren, die al de helft van hun schilderij hebben verloren. In Rome is de geschiedenis overal. Je loopt als het ware in het decor van de Romeinse oudheid. Je komt ogen te kort voor zoveel moois.

Oude Romeinen begeleiden je bij elke stap door de smalle straten van de Italiaanse metropool. Er is bijvoorbeeld het Colosseum , het beroemde amfitheater, gebouwd door de Romeinse keizer Vespasianus, waar de gladiatoren vochten tegen leeuwen. Dan is er nog het Vaticaan met de St. Peter’s Basiliek en de enorme Vaticaanse Musea , de beroemde Trevi Fontein , waar Anita Ekberg plaste in het water in de film ‘La Dolce Vita’ in 1960, de monumentale Piazza Venezia , en nog veel meer.

Verborgen plekken

Maar er zijn nog een aantal verborgen, niet zo bekende plaatsen in Rome. Mooie en soms niet echt makkelijk te vinden. Vlakbij het ​​Colosseum is er een klein parkje, de Colle del Oppio . Het is gewoon een kleine groene heuvel, waar de Romeinen graag een wandeling op zondagochtend maken, waar ze komen met hun kinderen, voetballen en een drankje drinken. Dit is nog steeds een authentieke plaats, waar de mensen van de wijk elkaar daadwerkelijk ontmoeten,  “un caffè” hebben en even een [praatje maken met de eigenaar van de kleine bar, een oudere dame, alvorens thuis te gaan dineren met de familie.

Spookachtig

Niet ver van hier kun je  Case Romane vinden, de opgegraven resten van honderden jaren oude huizen in de ondergrondse. Zeer interessant en een soort van een beetje spookachtig is de crypte van een klooster (Nostra Signora della Concezione dei Cappuccini), in de buurt van het metrostation Barberini. Skeletten van monniken die hier woonden, honderden doden van jaren geleden, zijn gebruikt om de kapellen te versieren in de ondergrondse van de kerk.

Klein maar fijn

Vergeleken met de meerderheid van de romaanse kerken die vol goud en schatten zijn is het kleine San Pietro in Montorio, gelegen bovenop van de Gianicolo heuvel in Trastevere. Het is bescheiden en onopvallend, maar de twee engelen, die  in het midden van de apsis staan maken grote indruk. Je vraagt je ter plekke mogelijk af  waarom de Spaanse ambassade zich hier bevindt, naast dit kerkje op de heuvel?   De kerk bleek opgericht te zijn door de katholieke koningen Isabella en Ferdinand.

Ijssalons

En  niet op de laatste plaats. Rome is vol van ijssalons Dit is geen wonder, want ijs heeft een lange geschiedenis in Italië en het Italiaanse ijs is echt heerlijk. Elke toeristische gids stelt een aantal van de beroemdste ijssalons voor. Ze zijn goed, maar normaal gesproken vol met andere toeristen, die blijkbaar met dezelfde gids, hun wandeling maakten door Rome. Ik vond een kleine winkel in het midden van de wijk Monti, met een ruime keuze uit heerlijke ijsjes en zonder andere toeristen: de Fatamorgana. (Piazza degli Zingari).  Tip: probeer “gekust door een prins”, zo lekker!

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!