Denk je aan een wintersportvakantie, dan denk je aan kraak verse sneeuw, prachtig hoge bergen en uitgestrekte pistes. Lekker vroeg uit de veren omdat de pistes dan nog lekker rustig zijn. Na wat intensieve uurtjes begint de maag te rommelen en dan is niets zo lekker als een bord met lekker eten!
Elk skigebied serveert zowel internationale als regionale gerechten en met name deze laatste gerechten kunnen de keuze voor een skigebied beïnvloeden. Maar dit zijn toch wel vijf heerlijke wintersportgerechten waarvoor bijna alleen al een skivakantie zou boeken!
1. Kaasfondue
De kaasfondue, zoals wij die nu kennen, is in de jaren ’60 opnieuw uitgevonden door de Zwitsers. Oorspronkelijk stamt het uit de achttiende eeuw. Het verhaal gaat dat men uit armoede in de winter de kaas smolt die niet meer lekker was en mengde met melk, waardoor er een kaassoep ontstond. Nu wordt het echter gezien als een luxe en vooral gezellige maaltijd met wijn, brood en groenten zoals aardappeltjes en tomaat.
2. Kaiserschmarrn
In elk bergrestaurant in Oostenrijk wordt dit gerecht wel geserveerd. Voor de meeste Nederlanders zijn het ‘mislukte’ pannenkoeken. Het beslag, dat dankzij de stijf geklopte eiwitten veel luchtiger is dan pannenkoekenbeslag, wordt tijdens het bakken in kleine stukjes gesneden. Traditioneel wordt het gerecht geserveerd met pruimencompote en poedersuiker. Natuurlijk zijn er vele variaties te krijgen in de Oostenrijkse restaurants en berghutten, zoals kaiserschmarrn met appelmoes, bosbessen of met in rum gewelde rozijnen.
3. Tartiflette
Aardappelen, spek, ui, crème fraîche en gesmolten Reblochonkaas. Deze heerlijke combinatie vormt het traditioneel Franse gerecht. Tartiflette en komt oorspronkelijk uit de regio Savoie/Haute Savoie. Deze heerlijke en stevige maaltijd past erg goed bij een glas witte wijn of een frisse salade.
4. Rösti
Nog zo’n heerlijk en traditioneel gerecht met aardappelen is rösti. Deze Zwitserse lekkernij wordt met name gebruikt als bijgerecht en bestaat uit geraspte aardappelen. De geraspte en gekookte aardappelen worden gebakken waardoor er een platte aardappel koek ontstaat. In St. Gallen wordt de rösti geserveerd met braadworst en uiensaus.
5. Germknödel
Naast kaiserschmarrn zal je in Oostenrijk ook overal germknödel op de menukaart zien staan. Dit typische Oostenrijkse gerecht ziet er vrij apart uit, maar smaakt er zeker niet minder lekker om. De ballen worden gemaakt van brooddeeg gevuld met bijvoorbeeld pruimencompote of spek en ui. Het bijzondere van de germknödel is, dat ze niet in de oven gegaard worden, maar in een pan met kokend water. De knödel wordt geserveerd met maanzaad, vanillesaus of botersaus.