7 dingen costa rica

Vind geluk en beleving in Costa Rica

Costa Rica wordt erkend als één van de gelukkigste en meest vreedzame landen ter wereld. De omgeving is niet alleen inspirerend, de Costa Ricanen tillen welzijn ook naar een hoger niveau door de welbekende ‘Pura Vida’ levensstijl – een uitdrukking die de Costa Ricanen ter harte nemen.

Geen wonder dat in Costa Rica het grootste Blue Zone gebied ter wereld gevonden kan worden, waar de gemiddelde leeftijd van de inwoners een stuk hoger ligt dan waar dan ook ter wereld. Het land schafte in 1949 het leger al af en heeft sindsdien geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en het milieu. De Costa Ricanen tonen dat geld niet altijd de meest belangrijke factor is in de zoektocht naar geluk, maar wat dan wel? Hieronder een introductie aan de Costa Rican way of life.

Genieten van het leven

Costa Ricanen, oftewel Tico’s en Tica’s, hebben veel welzijn tradities en zijn opmerkelijk gezondheidsbewust. Volgens de Happy Planet Index, die levensverwachting, tevredenheid van het leven en de ecologische voetprint van inwoners meet, staat Costa Rica op nummer één van de wereld. Dit gaat hand in hand met de Pura Vida levensstijl. Wie in Costa Rica geweest is, zal deze woorden ongetwijfeld kennen. Letterlijk vertaald betekent het ‘puur leven’ maar de uitdrukking wordt vooral gebruikt om het mooie in het leven te eren, je niet te druk te maken en dankbaar te zijn voor wat je hebt. Deze levensstijl en het belang dat de Costa Ricanen hechten aan een solide sociaal netwerk van vrienden, familie en buren, zorgen voor een groot gevoel van verbinding en daarmee ook geluk.

Respect voor de natuur

Het kleine, groene land is ook wereldleider op het gebied van milieubescherming. Zo wordt momenteel 99% van de energie in Costa Rica uit duurzame bronnen geproduceerd en ontwikkelde het land een gedetailleerd plan om haar economie voor 2050 koolstofarm te maken. Het respect voor de natuur zit diepgeworteld in de levensstijl van de lokale bevolking en dit zie je ook terug in het vele gebruik van natuurlijke producten.

Ontspanning

Vanwege de geothermische activiteit van de vulkaanformaties, herbergt Costa Rica een aantal natuurlijke warmwaterbronnen. De warmwaterbronnen en mineraalrijke modderbaden bieden niet alleen een ontspannende ervaring, maar bieden volgens Costa Ricaanse tradities ook enorm veel gezondheidsvoordelen. Zo verbetert de combinatie van warmte en mineralen de bloedsomloop en verjongt de modder de huid.

Een eiland vol honderdplussers

De levensverwachting in Costa Rica ligt sowieso al vrij hoog met een gemiddelde van 79,1 jaar, maar in Costa Rica vind je ook het grootste Blue Zone gebied ter wereld, het schiereiland Nicoya. Een Blue Zone is een plek waar mensen langer leven en gezonder en gelukkiger blijven dan op andere plekken in de wereld. In totaal zijn er wereldwijd vijf Blue Zones.

Vitaal

In Nicoya bevinden zich honderden 100-jarigen die allen gezond, fit en vitaal zijn. Wat is hun geheim? Eén van de redenen dat de mensen hier zo oud worden is door een sterke doelgerichtheid ofwel ‘plan de vida’. Veel ouderen op het schiereiland willen bijdragen aan een groter goed. Daarbij staat familie centraal en wonen de meeste inwoners dan ook hun hele leven bij elkaar of in de buurt.

Plantaardig

Daarnaast hechten de bewoners van Nicoya veel waarde aan een plantaardig dieet zonder bewerkte voedingsmiddelen. Maaltijden bestaan meestal uit rijst, bonen, mais en lokaal geteelde groenten en fruit, met slechts een paar keer per week vlees. Ook heeft het drinkwater in Nicoya een hoog calcium- en magnesiumconcentratie. Dit zorgt voor de meest natuurlijke en vrij beschikbare vitamine inname, wat weer voor sterkere botten zorgt.

Dieet

Naast het typische Costa Ricaanse dieet, een levensplan en een positieve kijk op het leven, leiden Nicoyaanse inwoners een zeer actieve levensstijl. Dankzij de vele landbouw en veeteelt activiteiten houden de schiereilandbewoners zich dagelijks fysiek actief en helpen ze hun lichaam in topvorm te houden. Tevens helpt de zon ook mee, ongeveer 15 minuten per dag in de zon zorgt al voor verbeterde lichaamsfunctie.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!