internet vliegtuig

Vliegtuigetiquette: 10 do’s and dont’s van vliegen

Samen met tientallen, en soms zelfs honderden, passagiers in dezelfde ruimte, hutjemutje voor een paar uur (wat is vliegen toch leuk, jongens!). Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het fijn als iedereen zich een beetje verdiept in de vliegtuigetiquette. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is verder te lezen.

#1 Ga op je eigen plek zitten

Stel, je loopt naar je aangewezen stoel en er zit al lekker iemand in te chillen. Annoying. Zeker als je voor je stoel betaald hebt of de vliegtuigstoelgoden je de stoel van je dromen hebben gegeven bij het inchecken. Kan natuurlijk een foutje zijn, dus vraag de persoon altijd eerst vriendelijk op zijn eigen stoel te gaan zitten. Je kunt altijd nog een crewmember vragen als het niet lukt.

#2 Ga schoon het vliegtuig in

Je hebt het waarschijnlijk wel gelezen, een vlucht van Transavia moest uitwijken omdat een passagier zo erg stonk dat mensen onwel werden. Doe jezelf een plezier en ga schoon gedoucht het vliegtuig in. Je vermijdt er niet alleen een mogelijke tussenstop en vertraging mee, niemand zit graag een paar uur in de stank.

#3 Houd je kinderen onder controle

Kinderen tijdens een vlucht kunnen een uitdaging zijn. Het is logisch dat baby’s huilen tijdens het opstijgen en dalen vanwege de druk op de oortjes, maar peuters die de boel op stelten zetten… Nee. Zorg dat ze genoeg te doen hebben tijdens de vlucht (gameboy, kleurplaten of een boek) of dat ze al lekker moe het vliegtuig in gaan, zodat ze goed kunnen slapen. Jij een rustige vlucht, iedereen om je heen een rustige vlucht.

#4 Luister naar de crew

Als je je vlucht zo soepel mogelijk wilt laten verlopen, kun je het beste naar de flightcrew luisteren. Er zijn veel regels in het vliegtuig, die allemaal zijn ingesteld met een reden (voornamelijk veiligheid, niet onbelangrijk). Ook proberen ze alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dus, doe je riem om als dat gezegd wordt, zet je stoel in de goede positie als dat gezegd wordt en sta pas op na het landen als dat gezegd wordt. Zo moeilijk is het niet.

#5 Kijk niet te diep in het glaasje

Dit geldt zowel vóór het vliegen als tijdens het vliegen, een biertje of wijntje kan prima, maar houd het er ook bij 1 of 2. Als je alcohol in een vliegtuig drinkt, voel je dat een stuk sneller dan wanneer je gewoon op vaste grond een biertje drinkt. Er zit namelijk minder zuurstof in de lucht en de lucht is een stuk droger in een vliegtuig, waardoor je veel sneller uitdroogt. Dus, drink verantwoord, niemand wil een dronken buurman/vrouw.

#6 Doe je stoel voorzichtig naar achteren

Je stoel naar achteren doen in het vliegtuig, kan nogal wat voeten in de aarde hebben. Beenruimte van de persoon achter je kan namelijk aardig verminderen als je dat doet. Geef het dan ook altijd even aan als je je stoel naar achteren wilt doen, je medepassagier kan dan zijn of haar spullen die op het tafeltje staan veiligstellen. Vooral fijn als het een glas drinken betreft, rode wijn o.i.d. over je kleding is niet ideaal.

#7 Houd rekening met je buren

Natuurlijk zijn de stoel bij het raam en in het midden niet ideaal tijdens een lange vlucht, want het is toch wel fijn om af en toe een loopje te maken en natuurlijk naar de wc te gaan. Als je weet dat je elk half uur moet plassen, neem dan alsjeblieft de stoel aan het gangpad. Zorg ook dat je alle spullen die je tijdens de vlucht nodig hebt (zoals een boek, tablet of pen en papier), onder de stoel voor je legt. Zo kan je het aantal keren opstaan minimaliseren. Oh, en de schouder van je buurman als kussen gebruiken, wordt ook vaak niet echt gewaardeerd… Neem een (opblaasbaar) nekkussentje mee. Je buren (en je nek ook!) zijn je dankbaar!

#8 Verdeel je handbagage

Zeker in deze tijden, waarin meer dan de helft van de mensen met alleen handbagage reist, is het handig om je handbagage te verdelen. Heb je een handbagagekoffertje? Doe deze dan in de handbagagevakken. Een kleine tas of rugzak kan makkelijk onder de stoel voor je, hetzelfde geldt voor je jas. Zo kan iedereen zijn spullen meenemen en hoef je niet te vechten voor een plekje in de bagagevakken. Samen zullen we alles delen, right?

#9 Wacht op je beurt bij het uitstappen

Elke vlucht is het weer een strijd om als eerste het vliegtuig uit te komen. Mensen aan het gangpad springen meteen op, personen in de middelste stoel zitten op en neer te huppen en ook aan het raam wordt er reikhalzend naar de deur van het vliegtuig gekeken. Je bent echt niet sneller het vliegtuig uit als je zo gaat zitten pushen. Besteed je tijd door even te checken of je alles uit het stoelvak voor je hebt gehaald en je telefoon van vliegtuigstand af te halen.

#10 Houd het volume van je entertainment binnen de perken

De entertainmentsystemen waarmee vliegtuigen tegenwoordig uitgerust zijn, zijn een zegen! Films, series, spelletjes en ga zo maar door, die uren in het vliegtuig vliegen (letterlijk) voorbij. Houdt het volume van het geluid wel in de gaten, je buren hoeven niet mee te genieten van die stomende scene uit die ene film of van de operamuziek waar jij zo dol op bent.

Bron: Cheaptickets

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!