geannuleerde vluchten

Vlucht op Schiphol geannuleerd: wat nu?

Een fijne strandvakantie om even tot rust te komen of een verre reis om eens lekker te gaan backpacken in je eentje gepland? Wanneer je op Schiphol aankomt en ontdekt dat je vlucht is geannuleerd, dan baal je vast flink. Op Schiphol geannuleerde vluchten komen met enige regelmaat voor en dat zorgt voor veel tijdverlies en kosten. Maar welke rechten heb je als reiziger eigenlijk en welke compensatie staat tegenover die op Schiphol geannuleerde vluchten?

Tegenvaller

Ook wanneer je terugkomt van je welverdiende vakantie, is het een tegenvaller als er vluchten naar Schiphol zijn geannuleerd en die van jou er tussen zit. De mogelijkheid bestaat dat jouw vliegtuigmaatschappij ervoor zorgt dat er een vervangende vlucht komt voor je. Ook in dit geval kan het zijn dat je recht hebt op een vergoeding. Wanneer heb je recht op die vergoeding? Met deze online check ontdek je meteen of op Schiphol geannuleerde vluchten een compensatie krijgen en of die van jou er ook onder valt.

Recht op compensatie bij geannuleerde vluchten


Bij het aanvragen van compensatie is het allereerst van belang dat je je vluchtgegevens bewaart. Vraag altijd om uitleg over de annulering van de vlucht aan het personeel van de vliegtuigmaatschappij. Wil je niet meer verder reizen naar je eindbestemming? Dan heb je ook de mogelijkheid om een retourvlucht te vragen naar je plek van herkomst. Ga je wel verder? Noteer de aankomsttijd van je alternatieve vlucht op de eindbestemming. Dit is het tijdstip waarop de deuren van het vliegtuig geopend worden. Onderteken niet zomaar een aanbieding van je vliegtuigmaatschappij, het kan zijn dat je hiermee afstand doet van je recht op compensatie. Moet je ergens overnachten? Vraag dan ook je vliegtuigmaatschappij om een accommodatie te regelen voor je.

Omstandigheden van de annulering

Wanneer je aan het reizen bent en je vlucht wordt geannuleerd, heb je alleen recht op compensatie als de omstandigheden niet buitengewoon zijn. Dit zijn bijvoorbeeld blikseminslag, sabotage, terrorisme of medische noodgevallen. Ook stakingen van het vliegveldpersoneel of luchtverkeersleiding vallen niet onder de compensatieregelingen bij geannuleerde vluchten van en naar Schiphol. Stakingen van het personeel van de vliegtuigmaatschappij zelf dan weer wel.

Lees ook: Je vakantie annuleren vanwege een verbroken relatie: kan dat? 

Op tijd geannuleerd?

Daarnaast is belangrijk om te weten hoelang van tevoren de annulering van de vlucht is aangekondigd. De geannuleerde vluchten vanaf Schiphol vallen onder de verordening EG 261/2004, behalve als de vliegtuigmaatschappij minimaal 14 dagen van tevoren heeft aangekondigd de vlucht te cancelen. Een alternatieve vlucht moet niet meer dan 2 uur vroeger en minder dan 4 uur later dan de oorspronkelijke vlucht aankomen, anders heb je als reiziger alsnog recht op compensatie.

Geannuleerde vluchten vanaf en naar Schiphol

Bestaat je reis uit meerdere vluchten? Dan kan het zijn dat er meerdere vluchten vergoed worden als er een vlucht geannuleerd wordt. De vluchten moeten dan wel binnen één boeking vallen en niet los van elkaar besteld zijn. Daarnaast moet de vlucht vallen onder de EG 261/2004 verordening: alle routes binnen de Europese Unie, maar ook vluchten die vertrekken buiten de EU, maar door een in de EU-gevestigde luchtvaartmaatschappij worden uitgevoerd. En dit geldt voor: de Europese Vrijhandel Associatielanden: IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland en de zogenoemde ultra perifere gebieden (Frans Guyana, Franstalig Sint-Maarten, Madeira, de Azoren en de Canarische eilanden, Martinique, Mayotte, Guadeloupe, en La Réunion). Een compensatie kan oplopen tot €600 en hangt af van reisafstand, de duur van de vertraging en of de vlucht binnen de EU was.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!