italie reizen culinair

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?

Afdingen in het buitenland

Bedenk dat je niet in ons eigen kikkerlandje bent en dat er in andere landen hele andere regeltjes gelden op het gebied van afdingen. Wij Hollanders doen dit alleen bij hele grote aankopen zoals een auto of nieuwe keuken maar in het buitenland gebeurt dit ook op grote schaal met kleinere aankopen.

Voordat je gaat onderhandelen en afdingen is het wel handig als je een beetje op de hoogte bent van de regels die gelden in het vakantieland waar jij verblijft. Maar onderstaande 6 tips helpen je alvast op weg.

 1. Begin pas met afdingen als je dat felbegeerde souvenir ook echt wilt kopen. Het ‘kijken, kijken niet kopen’ komt natuurlijk niet uit de lucht vallen..
 2. Bepaal vooraf welk bedrag je maximaal voor die tas, schoenen, ketting of handgemaakte kunstwerk wilt uitgeven
 3. Belangstelling tonen is goed, maar ben niet over enthousiast. Te gewillig is nooit goed als je nog moet gaan onderhandelen
 4. Toon altijd respect voor de verkopende partij. Glimlach en blijf vriendelijk
 5. Een grapje maken doet vaak wonderen, dus zet je humor in tijdens het afdingen
 6. Wil je het souvenir uiteindelijk toch niet kopen? Wees dan duidelijk en blijf niet aarzelen of dralen.

Niet teveel betalen voor souvenirs

Om een beetje goed te kunnen afdingen moet je natuurlijk een idee hebben wat een goede, eerlijke prijs is voor het souvenir dat jij wilt kopen. Jij wilt niet teveel betalen maar de verkoper wil ook een beetje winst maken.  Zo ga je te werk:

 1. Blijf even rondhangen en kijk wat anderen voor hetzelfde souvenir betalen. Is de verkoper daarna overdreven vrolijk en blij dan heb je dikke kans dat jouw voorganger teveel heeft betaald.
 2. Vraag ter indicatie bij een paar andere verkopers wat de prijs is van het artikel dat jij zo graag wilt bemachtigen.
 3. De werkelijke verkoopprijs ligt meestal tussen 1/3 en 2/3 van de originele vraagprijs. Ligt het bedrag wat jij in gedachten had daar te ver vandaan dan is de kans klein dat je het souvenir uiteindelijk zult bemachtigen.
 4. Vraag altijd eerst naar de prijs voordat je zelf een bedrag noemt. Als jij vervolgens vraagt of dit echt zijn beste prijs is begint het spel en krijg je al snel een nieuw, lager bedrag te horen.
 5. Het tegenbod dat je doet moet iets lager zijn dan de prijs die je uiteindelijk voor je souvenir wilt betalen. Zo kun je nog een beetje richting de verkoper opschuiven als het moet.
 6. Stel geen belachelijk lage prijs voor aan de verkoper. Hiermee wek je de suggestie dat je helemaal geen verstand hebt van wat de prijs zou moeten zijn en daarmee ben je juist een makkelijk doelwit voor overvragen.

Veel vakantieplezier gewenst en succes met het bemachtigen van je felbegeerde souvenirs tegen een voordelig prijsje!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3 tips voor je singlereis
By Scott ·
25 januari 2023

3 tips voor je singlereis

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!