voorkom zakkenrollen

Voorkom zakkenrollen op reis met deze tips

Niks zo irritant wanneer je vakantie wordt bedorven omdat je een paar zakkenrollers tegen het lijf bent gelopen en jij je kostbare spullen kwijt bent geraakt. Risico loop je altijd, maar er zijn tips om ze een stapje voor te blijven.

Het is de realiteit dat overvallers en zakkenrollers vooral werken op plaatsen waar veel toeristen bij elkaar zijn zoals in de metro, trein of bus en bij toeristische bezienswaardigheden. Hier wordt uitgelegd hoe zakkenrollers te werk gaan en wat jij kunt doen om te voorkomen dat je je kostbare spullen kwijtraakt.
De truc van het zakkenrollen is vooral afleiding. Let dus altijd op wanneer:

– één of meerdere mensen je de weg vragen en ze je niet de ruimte geven om je heen te kijken
– iemand iets knoeit op je kleding en het vervolgens wil schoonmaken. Doe dit bij voorkeur zelf
– iemand je probeert af te leiden, door op het raam te tikken of je ergens van te beschuldigen
– iemand je vraagt of je geld kunt wisselen. Het is een bekende manier om te kijken waar je portemonnee zit, en vooral: wat er te halen valt.

8 tips om te voorkomen dat je gerold wordt:

1. Neem niet teveel mee
Bewaar grote contante bedragen, je paspoort, pinpas, creditcard en ander kostbaarheden in het hotel, in je hotelkluis als dat veilig is, of geef het anders af bij de receptie. Zo beperk je enigszins de schade, mocht je beroofd worden.

2. Wees je bewust van je omgeving
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zakkenrollers zijn soms vooraf al te spotten: draagt iemand een jas terwijl het dertig graden is, zie je iemand alle mensen om hem heen nauwlettend bekijken of een groep mensen zonder tassen, wees dan extra alert. Bewaak ook je persoonlijke ruimte, zodat het je snel genoeg opvalt als iemand te dichtbij komt. Probeer zelf afstand te houden en let extra goed op je persoonlijke eigendommen.

3. Verdeel je geld
Draag je geld en paspoort op een plek waar zakkenrollers niet gemakkelijk bij kunnen, dus bijvoorbeeld onder je kleding. Zorg dat je een paar kleine briefjes in je broekzak hebt, zodat je gemakkelijk kleine bedragen kunt betalen en verdeel je geld bij voorkeur op meerdere plekken, zodat je niet alles kwijt bent als je beroofd wordt.

4. Wees niet te vriendelijk
Je hoeft natuurlijk niet iedereen af te kafferen, maar wees ook niet bang om kortaf en afstandelijk te doen tegen vreemden die ongemakkelijk dichtbij komen of overdreven vriendelijk tegen je doen. Geeft je intuitie aan dat het niet pluis is, luister daar dan naar. Als je te vriendelijk blijft doen, zal de rover al snel zijn kans schoon zien. Ook als je opeens pech blijkt te hebben, bijvoorbeeld een lekke band op een parkeerplaats en iemand dringt aan om je te helpen, blijf dan alert.

5. Kleed je niet als toerist
Hoe meer je jezelf identificeert als een toerist, hoe groter het risico is dat je beroofd wordt. Soms kun je niet vermijden herkend te worden als buitenlander, maar als je enigszins probeert te integreren en daarmee respect toont voor de lokale cultuur, zul je minder snel als lopend doelwit worden gezien. Kleed je, als dat gepast is, zoveel mogelijk in de stijl van de lokale bevolking en loop niet rond met een overdreven grote rugzak of een camera op de buik.

6. Investeer in een goede tas
Maak gebruik van stevige tassen die niet gemakkelijk opengesneden kunnen worden en draag ze met de sluiting naar je lichaam. Als je een flinke camera meeneemt, kies dan ook voor een cameratas die ook door kan gaan voor gewone rugzak, zodat het minder opvallend is wat je bij je draagt.

7. Pas op voor meekijkers
Als je je portemonnee trekt om iets te betalen of gaat pinnen, let dan op dat iemand niet over je schouder geleund staat mee te kijken. Scherm het toetsenbord van het pinapparaat af en houd contanten liefst verdeeld, zodat niet in één oogopslag duidelijk is wat je op zak hebt.

8. Laat je aandacht niet verslappen
Waan je niet veilig in een café of restaurant. Zet je tas niet naast je op de grond, maar liefst tussen je benen in en steek de stoelpoot door het handvat. Als je je jas over de stoel heen hangt, zorg dan dat de zakken leeg zijn.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!