culinair natuur groepsreizen

Waarom juist een single groepsreis een topreis is

Oké, het woord klinkt ietwat tegenstrijdig: single groepsreis. Een beetje zoals soeptoetje of zomerwanten. Maar dat neemt niet weg dat juist zo’n reis een top-reis voor jou kan zijn. Lees daarom nu hier: 10 vragen én antwoorden over single groepsreizen. 

1. Wat is een single groepsreis?

Tijdens een single groepsreis ontdek je een stukje van de wereld samen met andere alleengaanden, die dat ook graag willen. Vergelijk het met Heel Holland Bakt, waar de deelnemers dezelfde passie delen. Want ook tijdens een single groepsreis doe je wat je leuk vindt, samen met andere reisgenoten die dezelfde passie hebben. Tijdens zo’n reis vind je daarom al snel reismaatjes.

2. Wie nemen deel aan een single groepsreis?

Alleen-gaande reizigers, dus vrijgezellen, maar ook mensen met een partner, die echter  ̶  om wat voor reden dan ook  ̶  niet in staat is of geen zin heeft om een bepaalde reis te maken. Of samen met een goede vriend of vriendin. Want niet iedereen wordt blij van een kloofwandeling of kookcursus op Kreta, wil graag in Marokko onder een miljoen sterren in de woestijn te slapen, of moet zo nodig in Zuid-Afrika de ‘Big Five’ spotten, om maar iets te noemen. Maar wie dat wél wil, kan dit dus tijdens een single groepsreis doen met iemand die dat ook te gek vindt. Dat maakt het extra leuk. Voor alle duidelijkheid: het zijn geen datingreizen, maar reizen met alleengaanden die dezelfde reis leuk vinden.

3. Waar vind ik single groepsreizen?

Op de websites van reisorganisaties vind je dit soort vakanties, met daarbij de programma’s, mogelijke extra’s, reviews en meer.
Tip: Kies voor de site van een organisatie met zowel veel ervaring als een groot aanbod, zoals die van FOX verre reizen van de ANWB, waarop je meer dan vijftig diverse single reizen kunt vinden. En kijk hier dan of het reisprogramma van zo’n reis je aanspreekt.

4. Ga je met zo’n reis altijd ver weg?

Nee hoor, dat hoeft niet. Onder het hiervoor genoemde vijftigtal single reizen vallen zowel reizen in Europa (bijvoorbeeld Kroatië in 15 dagen, via Plitvici, Krka en Dubrovnik), als stedentrips (zoals Moskou en Sint Petersburg in 7 dagen), naast vele verre reizen (bijvoorbeeld Costa Rica in 18 dagen, inclusief salsales, jungletocht en modderbad).

5. Single groepsreizen zijn dus actieve reizen?

De ene reis is vrij actief (zoals Noorwegen, via onder meer fjorden en gletsjers), de andere biedt meer cultuur (zoals Andalusië, met onder meer het Alhambra, paella-kookles en sherry-proeverij). Maar waar de reis ook heen gaat, je ziet en doet altijd veel. Je bent namelijk geen tijd kwijt aan geregel, zoals het uitvogelen van hoe ergens te komen of het kopen van tickets, want dat is allemaal al voor je gedaan. Dat maakt het reisprogramma vrij intensief, maar je hoeft niet aan alles mee te doen. Wie wil kan een activiteit of excursie skippen en dan iets voor zichzelf gaan doen. En ook daarvoor kan de reisleider, die veel van het land weet en Nederlands spreekt, desgewenst tips geven, zodat je nog meer uit je reis kunt halen.

6. Weet je van tevoren met wie je op reis gaat?

Vrijwel elke deelnemer is nieuwsgierig naar de samenstelling van de groep. Bij sommige reisorganisaties kun je vooraf al zien met hoeveel singles je op reis gaat en hoeveel mannen en vrouwen er zijn. Soms kun je al chatten met je aanstaande reisgenoten of kom je al voor de reis een keer samen. En wat vaak ook kan: vragen stellen aan de reisleider, soms zelfs al voordat je boekt.

7. Heb ik een eigen slaapkamer tot mijn beschikking?

Als je echt liever alleen op een kamer slaapt, bijvoorbeeld omdat je een erg slechte slaper bent, dan kun dat je tegen een meerprijs een kamer voor jezelf boeken. Maar een kamer delen is dus goedkoper. Dat is dan altijd iemand van hetzelfde geslacht, en je slaapt uiteraard in aparte bedden.

8. Waarom zou ik niet liever helemaal alleen op pad te gaan?

Nogmaals, wie solo op pad gaat, is meer tijd kwijt met van alles te regelen of te controleren, zoals een bezoek aan het Empire State Building in New York, een extreme high tea in Dubai of alleen al de juiste metrolijn of de stand van de taximeter. Daarnaast kan solo-reizen, dus zonder reisgenoten, best spannend zijn. Zeker in steden of landen waar het niet overal even veilig is. Of als het dagelijkse leven erg afwijkt van wat je gewend bent, waardoor je jezelf niet op je gemak voelt.

Maar ook een ruig Nationaal Park, zoals Grand Canyon in Amerika of Skaftafell in IJsland, ontdek je misschien liever met een groep, en een ervaren reisgids, dan helemaal alleen. Daarnaast, mocht ergens onverhoopt repatriëring nodig zijn, dan is het natuurlijk fijn als dat goed voor je wordt geregeld. Maar los daarvan is het reizen in een single-groep gewoon erg gezellig. Mocht je een leuke reünie of goede vriend aan je single groepsreis overhouden, dan ben je zeker niet de eerste bij wie dat het geval is.

9. Waarom zou ik niet kiezen voor een ‘gewone’ groepsreis?

Reguliere groepsreizen bestaan gemiddeld voor 80% uit stellen, en die zoeken elkaar op tijdens een reis. Een single-reiziger voelt zich dan soms het vijfde wiel aan de wagen, wat bij een single groepsreis zelden het geval is. Sterker nog, bij zo’n reis trekken de deelnemers juist met elkaar op, ook tijdens vrije momenten. Bijvoorbeeld door met elkaar ’s avonds te eten of samen zelfstandig iets te doen wanneer een gezamenlijke excursie wat minder aanspreekt. Neem de single-groepsreis Italië: als enkele deelnemers Florence met haar Ponte Vecchio en Piazza della Signoria al eens hebben gezien, kunnen die desgewenst iets anders gaan doen. Er is daar genoeg te zien en te proeven.

10. Een single groepsreis maak je dus samen met singles die veel van een stad of land willen ontdekken, met zowel het gemak van een groepsreis als de nodige vrijheid. Vat ik het zo goed samen?

Ja!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!