stedentrip hotelprijzen

Waarom niet een keer naar Alkmaar?

In deze coronatijden maken mensen vaker een tripje in eigen land. Graag lichten we toe waarom Alkmaar een prima en onvoorspelbare bestemming is voor een weekendje weg. Het is namelijk veel meer dan dé kaasstad en thuisstad van AZ. In Alkmaar kun je genieten van musea, winkels, architectuur, historie en vooral de sfeer.

Bereikbaar

Die sfeer ervaar je vanzelf wanneer je de auto of trein pakt en nog een half uurtje doorreist bij Amsterdam of Haarlem. Dat zijn ook leuke steden, maar er is een dikke kans dat je die al eens gezien hebt. Met een simpel sim only abonnement zoek je gemakkelijk de weg op je telefoon naar de goedkope parkeerplaatsen even buiten het centrum. En dan is het: hallo Alkmaar, verras me maar!

No-nonsense mentaliteit Wat direct opvalt, is de relaxte, niet opgeklopte sfeer. Ook in Alkmaar genieten ze, maar lopen ze er niet mee te koop. Het is vooral de humor die hoog in het vaandel staat. Koop je ergens een broodje of ga je dineren, dan zal je zien dat de Alkmaarders begrepen hebben dat lachen gezond is. Niet dat er een emmer water op de deur staat of dat er een scheetkussen op je stoel ligt. Maar de sfeer is er aanmerkelijk losser dan in grotere steden.

Victorie

Dat houdt niet in dat de Alkmaarders geen reden hebben om trots te zijn op hun mooie stad: hier werden ooit met succes de Spanjaarden verjaagd, een gegeven dat je tegenkomt in het woord Victorie. Het poppodium aan de Pettemerstraat heet bijvoorbeeld Victorie, een plek waar wekelijks (inter)nationale grootheden optreden en mooie feesten gegeven worden. Althans, zolang een pandemie geen roet in het eten gooit. Tegenover de poptempel bevindt zich het Beatles-museum, een verrassend walhalla vol memorabilia van de bekendste band ter wereld. Een absolute tip voor muziekliefhebbers.

Andere musea

Over musea gesproken, het Biermuseum De Boom is een andere must-see. Hier maak je kennis met het proces van het ambachtelijk bierbrouwen en kun je je smaakpapillen verwennen met een proeverij van de lekkerste lokale bieren en hapjes. In het Stedelijk Museum leer je meer over die legendarische overwinning op de Spaanse overheersers. Het Hollands Kaasmuseum en het Regionaal Archief Alkmaar zijn andere interessante plekken.

Winkelen, eten en drinken

Tot slot: winkelen is een feest in Alkmaar. Van tweedehands snuffelwinkels tot allerlei boetiekjes, van een Bierwinkel met wel duizend soorten bijzonder gerstenat tot misschien wel het mooiste groentezaakje van Nederland: Krop Sla. Drink koffie bij Kowalski of bij het Alkmaars Koffiehuis, proef de vegan maaltijden en soepen van Soepp, laat je baard en kapsel pimpen bij De Barbier en eet kaaskroketten op het mooie Waagplein. In Alkmaar kun echt even een weekendje lekker weg!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!