amsterdam

Waarschuwing: verzekeraars dekken schade AirBnB niet

Het lijkt zo verleidelijk. Als single heb je een leuk appartement in het centrum van Amsterdam, Utrecht, Den Haag of een andere aantrekkelijke stad voor toeristen en je besluit een centje bij te verdienen door je woning te verhuren via AirBnB of Wimdu. Ideaal.

Van het geld dat je daarmee verdient kun je lekker zelf een keertje extra op vakantie. Een win-win situatie, althans als alles goed gaat. Los van het feit dat iedere gemeente zijn eigen regeltjes heeft over het tijdelijk verhuren van je koopwoning of appartement, dreigt er een aanzienlijk groter risico als huiseigenaar. Want die regeltjes, daar valt nog best mee te leven. Als je de inkomsten netjes opgeeft aan de belastingdienst, ervoor zorgt dat je gasten geen overlast in de wijk of bij je buren veroorzaken, keurig toeristenbelasting betaalt voor je gasten dan is er relatief weinig aan de hand.

Onverzekerd in de fik

Er schuilt een heel ander addertje onder het gras, namelijk dat je amper verzekerd bent tegen brand, waterschade of andere ongelukken die de gasten kunnen veroorzaken in jouw woning tijdens jouw afwezigheid. De huidige polissen van de verzekeraars staan tijdelijke verhuur aan toeristen namelijk nu niet toe. Dit betekent concreet dat wanneer iemand brand veroorzaakt in jouw huis je daar niet voor verzekerd bent.

Incomplete dekking

De populaire verhuurdersorganisatie Airbnb stelt wel dat er een verhuurdersgarantie is voor mensen die hun woning onderverhuren met een dekking tot maximaal 700.000 euro. Maar wanneer je alle kleine lettertjes tot je neemt blijkt deze ook veel mitsen en maren te bevatten. Zekerheid dat je een schadevergoeding krijgt bij brand of ongelukken heb je dus toch niet.

Bezint eer ge begint

Hoewel verzekeraars commerciële kansen ruiken door de toenemende populariteit van social travel met organisaties zoals Airbnb en Wimdu komt er naar alle waarschijnlijkheid pas in 2015 een verzekering op de markt die dit risico wel afdekt. De vraag is natuurlijk wat de hoogte van de premie zal zijn en of het dan nog wel zo aantrekkelijk is om je woning te verhuren aan toeristen. Een voordeel heb je wel, je loopt dan in ieder geval geen risico meer om op te moeten draaien voor de schade die de tijdelijke huurders hebben aangericht. Aan jou de keus.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Nederland | Airborne fietsvakantie
By Monique ·
11 maart 2022

Overnachten in een mooi hotel

8 daagse vliegvakantie naar Marina Corinthia Beach Resort in st. julians, malta
By Monique ·
13 april 2022

Geniet van de rust tijdens je bezoekje op Malta

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!