eenoudervakanties

Wat is goedkoper? Vroegboekkorting of last minute vakantie?

Het vroegboekseizoen voor de zomervakantie loopt van december tot februari. Veel reizen worden in deze periode met soms wel 50 procent korting verkocht. Maar, niet iedereen heeft in januari al zin om over de vakantie na te denken. Deze mensen zweren bij een last minute: lekker goedkoop en avontuurlijk!

Geen eenduidig antwoord

Maar wat is nu eigenlijk het goedkoopst? Profiteren van de vroegboekkorting? Of een last minute vakantie boeken, terwijl je al bijna op Schiphol bent? Dit zijn een aantal vragen die door Uitmetkorting.nl onderzocht zijn. Uit hun onderzoek kwam

naar voren dat er eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven is.

Vroegboekkorting of last minute?

Als je niet gebonden bent aan een tijd en een bestemming, kun je in veel gevallen het beste wachten met boeken tot vlak voor je vertrekt. Vroegboekers zijn namelijk maar zelden goedkoper uit. In de praktijk worden de enorme vroegboekkortingen vaak tenietgedaan door brandstoftoeslag en andere heffingen. Op het laatste moment een reis boeken naar Spanje, Griekenland of Turkije is dan voordeliger.

Daar staat tegenover dat het voordeel van een last minute de laatste jaren minder groot geworden is. Vlak voor de zomer stijgen de prijzen van vluchten naar populairste bestemmingen zelfs vaak weer doordat er schaarste is ontstaan.

Kortom: het hangt helemaal van jouw wensen af wat het voordeligst uitpakt. Op de vraag wat er goedkoper is, kunnen we dus geen kant en klaar antwoord geven.

Wat je ook van plan bent, hieronder staan de belangrijkste overwegingen nog eens op een rijtje.

Hoogseizoen = vroeg boeken

Het hoogseizoen loopt grofweg van 1 juli tot en met 31 augustus. In deze periode zijn de meeste mensen vrij en gaan ze op vakantie. Vroegboeken is voor zonvakanties dan ook eigenlijk alleen van toepassing op het hoogseizoen. Wil je daarbuiten op vakantie? Dan is een paar weken of zelfs dagen voor vertrek boeken vaak prima mogelijk.

Populaire bestemmingen

Populaire bestemmingen rond de Middellandse zee en de Rode zee worden vaak volop aangeboden bij reispartijen. Omdat er zoveel aanbod is, wordt er ook flink gestunt met de prijzen. Als je naar Alanya of Alicantie wilt, heb je vaak meer keuze uit goedkope vakanties, dan wanneer je gaat voor een wandelvakantie door de binnenlanden van Tibet. Kortom: als je naar een populaire bestemming wilt is het makkelijker om een last minute te regelen, dan wanneer je op zoek bent naar iets bijzonders.

Kamer met zeezicht

Hou ook rekening met het volgende punt: Kamers met zeezicht. Deze kamers zijn in de mooiste hotels vaak als eerste uitverkocht. Wil je in het hoogseizoen in een mooie kamer overnachten, dan is zo vroeg mogelijk boeken het advies. Maakt het je niet zoveel uit waar je slaapt, omdat je bijvoorbeeld toch de hele dag op pad bent? Dan kun je gerust wat later boeken. Bekijk dan wel de reviews over het hotel op vergelijkingswebsites. Van een kamer vol kakkerlakken en alleen een koude douche wordt niemand vrolijk, ook niet als het spotgoedkoop was.

Maandenlange vakantie voorpret

Terwijl het buiten vriest of keihard regent, zit jij achter de computer foto’s van blauwe luchten, witte stranden en prachtige hotels te bekijken. Een van de leukste dingen van vroegboeken is dat je heel lang hebt om je te verheugen op de vakantie. Je hebt alle tijd om informatie over de hotspots te verzamelen, een reisplan te maken en reisgidsen door te bladeren. Daar staat tegenover dat je soms nog wel een half jaar moet wachten voor je zelf op die ligstoel aan het zwembad ligt… of dat een nadeel of een voordeel is, dat is hoe jij er tegen aan kijkt!

Vroeg boeken is voorbereiden

Hoe eerder je weet wanneer en waarnaartoe je op vakantie gaat, hoe eerder je kunt beginnen met regelen. Handig, want dan kun je alvast een oppas regelen voor eventuele huisdieren, je baas op de hoogte stellen van je afwezigheid en vervoer regelen naar het vliegveld. Denk ook aan eventuele inentingen, bijvoorbeeld tegen Hepatitis A.

Vooraf betalen of wachten op vakantiegeld

Als je vroeg boekt, is het de gewoonte dat je een deel van de reissom vooruit betaald. Zo weet de reisorganisatie zeker dat jij op de afgesproken datum in het vliegtuig stapt. Je moet dus, voor je je vakantiegeld ontvangt, al een deel van de vakantie betalen. Last minute boeken is dus slimmer, als je op je vakantiegeld wilt wachten. Gelukkig hoef je bij een vroege boeking niet alles in een keer te betalen. De rest mag je vaak in de weken voor vertrek over maken. Je hebt dus nog even om te sparen voor de rest van je vakantie! Als je heel ver van tevoren boekt, is het slim om een annuleringsverzekering af te sluiten. Onverwachte (gezondheids)problemen of onrust in het betreffende vakantieland kunnen roet in het eten gooien. Lees sowieso altijd goed de annuleringsvoorwaarden van de reisaanbieder door, voor je boekt.

1 weekje of een maand op vakantie

Als je last minute een vakantie boekt, gaat het vaak om een weekje of 10 dagen, waarin de betreffende reis nog vrij is. De duur van je vakantie is vooral belangrijk als je een kamer in een hotel of een appartementencomplex reserveert. Wil je langer op vakantie in hetzelfde hotel, dan is het slim om langer van tevoren te boeken. Zo weet je zeker dat je drie weken lang in dezelfde kamer kunt vertoeven. Als je het geen probleem vindt om halverwege de vakantie van kamer te wisselen, is het natuurlijk ook mogelijk om wat korter van tevoren te boeken.

Last minutes minder scherp geprijsd

Er zijn minder supergoedkope last minutes dan een paar jaar geleden. Dit komt omdat reisorganisaties de vliegtuigstoelen scherper zijn gaan inkopen. Er blijven dus minder lege plekken over in het vliegtuig. Toch kan het nog wel eens gebeuren dat, ondanks een flinke vroegboekkorting, de vakantie een paar dagen voor vertrek nóg goedkoper wordt aangeboden. Een echte stuntprijs. Dat is leuk voor de impulsieve vakantiegangers, maar vervelend voor de vroegboekers. Je hebt dan geen recht op restitutie, het is simpelweg het risico wat je loopt als je er vroeg bij bent. Een schrale troost: als gevolg van schaarste (te weinig ingekochte vliegtuigstoelen) kunnen de prijzen vlak voor vertrek ook nog eens flink stijgen.

Flexibel? Last Minute!

Hoe flexibeler je bent, hoe makkelijker het is om op het laatste moment een vakantie te boeken. Het maakt dan niet uit of je 7 of 10 dagen weg bent of op een lastige dag vliegt. Als je maar twee weken vakantie hebt en daar alles uit wil halen, is het slim om vroeger te boeken. Dan weet je zeker dat je in die periode aan een zonnig strand zit.

Kinderen? Vroeg boeken!

Met kinderen ben je vaak minder flexibel dan wanneer je met zijn tweetjes op vakantie gaat. Al is het alleen maar omdat je strikt gebonden bent aan de drukke schoolvakanties. De geliefde bestemmingen voor kinderen, bijvoorbeeld hotels en campings met een groot zwembad en animatie, zijn bovendien vaak al vroeg volgeboekt. Als je naar een geliefde kinderbestemming wilt, is vroegboeken dus aan te raden!

Stressvol begin van de vakantie

Je hebt je koffers gepakt, oppas voor de kat geregeld en ververst nu iedere 10 minuten de website van een reisaanbieder, op zoek naar een leuke last minute. Ja! Vanavond vertrekt er een vliegtuig naar Corfu en je kunt nog mee voor een schijntje. Dat betekent dat je over een uur naar Schiphol moet! Waar zijn de paspoorten?! Kortom: op het laatste moment weten wanneer en waarnaartoe je op vakantie gaat kan behoorlijk stressvol zijn. Kun je dat aan? Of begin je de vakantie liever iets relaxter? Als je geen problemen hebt met stress, dan is een last minute echt iets voor jou. Tip: zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt, zodat je ieder moment kunt vertrekken.

Op de site van Uitmetkorting.nl is een test ontwikkeld in de vorm van een infographic, om je te helpen in de keuze: Vroegboeken of lastminute?

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!