Tips stedentrip Berlijn

Wat te doen in Berlijn: 7 must see tips

Heb je Berlijn als eens bezocht? Deze stad moet zeker op je bucketlist van stedentrips staan! Berlijn is een enorme stad en ideaal voor een stedentrip. Er is enorm veel te zien en je kunt er gemakkelijk een aantal dagen doorbrengen. Heb je minder tijd? We geven je 7 must see tips.

Over Berlijn

Berlijn staat er om bekend dat het een hippe stad is met veel trendy wijken en veel cultuur. In Berlijn vind je festivals, kunsttentoonstellingen en musea. Rond de weekenden zie je veel studenten in de stad die zichtbaar genieten van het uitgaansleven dat je verspreidt door de gehele stad kunt vinden. Daarnaast is er veel geschiedenis te vinden, wat je overal terug ziet wanneer je door de stad loopt.

Highlights bekijken

Tijdens een bezoek aan Berlijn mogen sowieso een aantal highlights niet gemist worden. Heb je wat meer tijd of ben je al eens vaker in Berlijn geweest, dan kun je gemakkelijk door middel van het openbaar vervoer steeds wat verder van het centrum verkennen. Veel van de bezienswaardigheden liggen uitelkaar dus je bezoek plannen is haast noodzakelijk wanneer je er zo veel mogelijk uit wilt halen. Ben je liever lekker buiten? Berlijn is ook goed te verkennen op de fiets!

7 tips in Berlijn

1. Reichstag

De Rijksdag (Reichstag) is de zetel van het Duitse Parlement. De Rijksdag staat dicht bij andere bezienswaardigheden als de Brandenburger Tor en de Großer Tiergarten. Na de Duitse eenwording plaatste men een grote doorzichtige koepel op de Rijksdag. De koepel biedt zicht op de vergaderzaal van het parlement en de omliggende omgeving. Voorheen was de Reichstag zonder aanmelding te bezoeken, wat lange wachtrijen tot gevolg had. Nu moet je jezelf vooraf aanmelden. Dit kan (meestal voor de volgende dag) bij het Visitors Center in de buurt van de Reichstag of door jezelf online te registreren.

Reichstag Berlijn

2. Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor staat symbool voor Berlijn en staat aan het einde van de straat Unter der Linden. De Brandenburger Tor is de enige overgebleven poort van de historische stadsmuur.  Wie destijds door de poort wilde, moest daarvoor tol betalen. Hoewel de toren in de loop van de jaren regelmatig behoorlijk beschadigd is geraakt, onder andere tijdens de Tweede Wereldoorlog, is hij steeds opnieuw gerenoveerd.

Brandenburger Tor

3. Holocaust Monument

Het indrukwekkendste monument van Berlijn is het Holocaust-Mahnmal. Het monument bestaat uit 2711 donker grijs gekleurde betonblokken variërend in hoogte. Het kunstwerk van de Amerikaanse architect Peter Eisenman is een must bij een bezoek aan Berlijn. Het Holocaust monument is pas sinds 2005 geopend. Het monument is gemaakt ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de 2e wereldoorlog.

Holocaust Berlijn

4. Checkpoint Charlie

Na de val van de Berlijnse muur had de grensovergang Checkpoint Charlie geen nut meer. Enkele jaren na de val van de muur heeft men de grenspost gerestaureerd en is het Museum Haus am Checkpoint Charlie geopend. In dit museum geeft een beeld van de vele vluchtpogingen van Oost naar West en de idioterie van de Koude Oorlog. Ook huist in het museum een permanente expositie over geweldloos verzet.

Checkpoint Charlie Berlijn

5. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche staat in het centrum van Berlijn. Nadat de kerk in de Tweede Wereldoorlog was gebombardeerd werd er besloten dat er wat nieuws moest komen. De architect koos er uiteindelijk voor een deel te laten staan ter nagedachtenis. Vandaar dat je nu een nieuw en een oud deel hebt. Hoewel het nieuwe deel er op het eerste gezicht niet mooi uitziet is het van binnen wel prachtig. De vele kleine glas in lood raampjes geven een mooi licht. De kerk staat aan het einde van de Kurfürstendamm (bekende winkelstraat).

Gedachtniskircke

6. Berlijnse muur

De Berlijnse Muur is een 3,6 meter hoge en ruim 45 kilometer lange betonnen afscheiding tussen West- en Oost-Berlijn. Na de Val van de Muur in 1989 is het bouwwerk vrijwel geheel gesloopt. Op sommige plekken in de stad vind je nog een klein stuk muur. De beste plek om te zien hoe De Muur eruit zag is bij East Side Gallery. Hier staat nog een stuk van 1316 meter muur, die in 1990 beschilderd is door 118 kunstenaars.

Berlijnse Muur

7. Großer Tiergarten

De Großer Tiergarten is meer dan enkel een dierentuin. Het is ook het grootste park in Berlijn en is een favoriete plek van veel Berliners om te ontspannen. Het is een weids en prachtig park waar de bezoekers makkelijk ontkomen aan de hectiek van de grote stad.

Dierentuin Berlijn

Met singles naar Berlijn? Check dan de reisagenda van Single2Travel want er worden geregeld mooie stedentrips georganiseerd, ook naar Berlijn!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!