prijzen hotelovernachting

Wereldwijde hotelprijzen stijgen voor vierde jaar op rij

De gemiddelde prijs van een hotelkamer is wereldwijd met drie procent gestegen in 2013, zo blijkt uit de laatste Hotel Price Index (HPI) van Hotels.com. Dit betekent dat de hotelprijzen nu vier opeenvolgende jaren van groei hebben gekend, na aanzienlijk te zijn gedaald tijdens financiële crisis van 2008/2009.

Daadwerkelijk betalen

De HPI, die in 2004 startte op een beginwaarde van 100, verschaft inzicht in de prijzen die hotelgasten wereldwijd daadwerkelijk betalen voor hun overnachtingen. De HPI voor 2013 staat op 110 punten. Dit is zeven punten lager dan tijdens het toppunt in 2007 en ondanks de huidige groei slechts tien punten hoger dan bij de introductie.

Hoogste notering ooit

Latijns-Amerika behaalde zijn hoogste notering ooit, na een prijsstijging van vijf procent. Hiermee oversteeg de regio de piek van vlak voor de wereldwijde economische neergang. Rapporten laten zien dat opkomende markten in Latijns-Amerika een sterke economische groei doormaken, die zorgde voor een toenemende vraag en stijgende prijzen.

Ruimschoots overtroffen

Johan Svanstrom, President van Hotels.com, zegt: “Volgens de UNWTO (de United Nations World Tourism Organisation) steeg het aantal aankomsten van internationale toeristen in 2013 met vijf procent naar een wereldwijd recordaantal van 1.087 miljoen. Dit overtreft de verwachtingen ruimschoots. De groei van de hotelprijzen die wij vandaag rapporteren weerspiegelt deze trend.”

Afname economisch verval

“Het lijdt geen twijfel dat de Europese hotelprijzen tot de zwaarst getroffenen behoorden tijdens de economische crisis. Maar de meeste signalen geven er nu blijk van dat het economische verval afneemt, of zelfs ten einde is.”

Sportliefhebbers

Hij voegt hieraan toe: “Vooruitblikkend zal het grote aantal sportliefhebbers dat dit jaar op reis gaat, met de Olympische en Paralympische Spelen in Sotsji in februari en maart en het WK voetbal in Brazilië in de zomer, een van de verschijnselen zijn met invloed op de wereldwijde hotelprijzen in 2014.”

Noord-Amerika

In grote delen van Noord-Amerika droeg een hogere bezettingsgraad bij aan drie procent stijging van de HPI, gelijk aan de wereldwijde toename.

Economisch herstel ingezet

In Europa en het Midden-Oosten gingen de hotelprijzen met twee procent omhoog. Nu veel financiële indicatoren er op wijzen dat het economische herstel in Europa een hogere vlucht neemt, zagen enkele van de zwaarst getroffen bestemmingen hun prijzen stabiliseren en in sommige gevallen zelfs stijgen.

HPI Oceanië ongewijzigd

In Oceanië bleef de stand van de HPI gelijk. Een afname van de binnenlandse zakelijke reismarkt in het westen van Australië zorgde, in combinatie met een waardedaling van de Australische dollar richting het eind van het jaar, voor een drukkend effect op het algehele prijsniveau.

Waardedaling van yen, roepie en roepia

In Azië zakte de HPI met twee procent. Dit betekende echter goed nieuws voor inkomende reizigers. Zij bleven profiteren van ’s werelds best geprijsde hotelovernachtingen in deze regio. De waardedalingen van de yen, roepie en roepia droegen bij aan deze ontwikkeling. Dat geldt ook voor de terugloop van het aantal inkomende reizigers in China, hoewel het aantal uitgaande reizigers vanuit China bleef toenemen. In Azië is een langetermijntrend zichtbaar van meer reisverkeer binnen de regio.

Bron: Hotels

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3 tips voor je singlereis
By Scott ·
25 januari 2023

3 tips voor je singlereis

Single vakantie naar Toscane? 4 tips
By Scott ·
3 februari 2023

Single vakantie naar Toscane? 4 tips

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!