wintersport tip beginners

Wintersport tips voor beginners

Als je denkt aan skivakanties en de wintersport dan denk je vast aan ervaren skiërs en die als volleerde profs van de bergen afkomen. Maar.. wat nou als je een beginner bent? Dan kan je vast wat tips gebruiken voor je eerste wintersportvakantie.

Ski’s: kopen, huren of lenen?

Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat dan heb je natuurlijk materiaal nodig. Je kunt je ski’s kopen, huren of lenen. Huren lijkt het meest voor de hand te liggen. Totdat je de prijzen van een week skihuur ziet… Dan lijkt (tweedehands) kopen toch een slimmere optie. Niet doen! Begin met het huren van materiaal om de volgende redenen:

Ten eerste, als beginner heb je heel ander materiaal nodig dan een meer gevorderde skiër. Dus als je materiaal huurt dan kan dit materiaal met je meegroeien. En halverwege de week niet tevreden met je materiaal? Dan kan het gewoon omgewisseld of aangepast worden!

Ten tweede, soms lijkt tweedehands materiaal ideaal. Maar vergis je niet. Zeker als beginner is het lastig om het kaf van het koren te scheiden en zit je zomaar met ski’s die slecht zijn, oud zijn, verkeerde bindingen hebben of absoluut niet geschikt voor beginners. Dus begin al helemaal niet aan de tweedehands markt.

Ten derde, huurmateriaal wordt ook altijd goed onderhouden. Dus zo weet je zeker dat de ski’s netjes gewaxed zijn, de kanten op goede scherpte en het allerbelangrijkste de bindingen goed voor jouw zijn afgesteld. Je knieën zullen je dankbaar zijn!

Skischoenen kiezen

Voor schoenen geldt grotendeels hetzelfde, alhoewel de aanschaf van schoenen logischer is, dan die van ski’s. Maar beginners hebben andere schoenen nodig dan meer gevorderde wintersporters. Ook is het vaak even zoeken naar de juiste maat voor skischoenen en als je begint met wintersporten is dat vaak lastig. Dus ook hier geldt dat huren de beste oplossing is.

Voordelen en nadelen van skimateriaal lenen

Natuurlijk kun je ook lenen. Goedkoop en handig. Er zitten echter ook nadelen aan het lenen van materiaal. Ten eerste is het van belang om te weten of het materiaal wel echt geschikt is voor beginners. Maar veel belangrijker is het goed afstellen. Er zijn helaas maar weinig wintersporters die hun materiaal goed weten af te stellen en dat kan zeer gevaarlijk zijn voor je knieën. Mocht je materiaal willen lenen, ga er dan even mee langs een skiwinkel. Vaak voor de prijs van een fooi wordt het materiaal goed en veilig afgesteld en zul je een advies krijgen of het goed materiaal voor beginners is.

Extra accessoires

Een aantal accessoires zijn van zeer groot belang. Zo belangrijk dat ze eigenlijk geen accessoires mogen heten. Zo is een helm ondertussen gewoon standaarduitrusting geworden. Dat is een goede zaak. Zorg bij een helm dat deze lekker zit, maar ook goed strak zit. Goede helmen zijn helemaal niet zo duur. In de verhuur is het soms wat lastig een goede volwassenen helm te vinden. Voor kinderen is dat geen enkel probleem. Verder is een goede skibril van groot belang. De zon en de sneeuw zorgen en samen voor dat de UV straling die op je ogen afkomt enorm is. Een goede skibril of goede (goed afsluitende) zonnebril is van groot belang. Maar het eenmaal sneeuwt, koud en guur is, dan is een skibril eigenlijk de enige optie. En neem een dubbele lens dit voorkomt beslagen lenzen.

Wintersport kleding tips:

Bedenk dat de temperatuur en zeker de gevoelstemperatuur snel kan omslaan. In de zon en  al skiënd kun je het erg warm hebben terwijl je letterlijk verkleumt in de lift. Hou hier rekening mee bij het uitzoeken, kopen of lenen van kleding. Goede winterkleding is natuurlijk prima op wintersport. In de uitverkoop kun je geweldige deals vinden. Waak echter voor goedbedoelde adviezen of materiaal wat je te leen wordt aangeboden. Sommige mensen skiën in ‘zogenaamde’ skikleding die ik mijn vijanden nog niet eens toewens. Een aantal misverstanden die ik graag uit de weg ruim:

Skisokken zijn dik. Dit is een van de grootste misverstanden in de skiwereld. Goede skisokken zijn namelijk dun, hebben geen naden, bieden bescherming waar je deze nodig hebt en zorgen voor goed contact met je skischoen. Zorg voor goede hoge skisokken. Liever een paar goede skisokken dan meerdere paren matige dikke kousen die als zogenaamde skisokken worden verkocht.

Katoen is prettig! Katoen is een ramp om in te sporten. Het blijft nat koud en klam en droogt niet. Als je skiet dan zweet je. Eenmaal in de lift zit je stil. Het transpiratie vocht moet dus niet op lichaam blijven. Als je dan een katoenen shirt aan hebt zul je het koud krijgen. Goede thermo kleding zorgt ervoor dat je lichaam droog en warm blijft. Er bestaat geen nut voor katoenen ski-pully’s.

Wintersport is koud! Dit klopt, maar wintersport is ook warm. Dus een dichte, dik dons skipak is niet echt lekker als je in februari in het zonnetje op de pistes staat. En een dunne jas is in december weer niet genoeg. Dus zorg dat je met laagjes kunt werken en afhankelijk van de temperatuur dus kunt wisselen.

Meer info over wintersporten vind je op Wintersporters.nl en wil je met een leuke groep een fantastische wintersportvakantie beleven? Check de reisagenda of de rubriek Groespreizen Wintersport

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!