Winterzon en zomerzon

Zon? Ik ga toch op wintersport, niet liggen zonnebaden. Dat is zo. Maar er is wel degelijk verschil tussen de winterzon en de zomerzon. Het verschil zit hem in de UV-straling.

Intense UV-straling

Tijdens de wintersport wordt u blootgesteld aan intense UV-straling in de bergen en de sneeuw waarop het UV-licht weerkaatst. Dit bij elkaar genomen betekent een zeer grote blootstelling van de onbedekte huid aan UV-licht. Daarom is het juist bij wintersport van groot belang om anti-zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Op basis van vet

Het verdient de voorkeur een product te gebruiken op basis van vet, zoals een crème op vetbasis. Dat vet kan namelijk, in tegenstelling tot een product waar water in zit, niet bevriezen. Zo’n crème blijft ook als het koud is goed smeerbaar en voorkomt uitdroging van je huid. Daarmee zorg je er voor dat de huid niet verbrandt én dat de huid zacht en soepel blijft.

Bij bewolking?

Ook als het bewolkt is, moet je je insmeren, want de wolken houden slechts een klein deel van de UV-straling tegen. Ook kan het verstandig zijn om de lippen te bescherming met een balsem met zonnefilter.