Hoe zeker ben jij van je zaak? Vast niet zo zeker als Lien. Het ondernemerslandschap is vandaag de dag nog steeds erg mannelijk gekleurd. En dat is niet naar de zin van Lien De Pau, zelf ondernemer én wereldreiziger. ” Iedereen vindt dat er te weinig vrouwen zijn die een eigen zaak opstarten, maar niemand doet er iets aan.” Dus besloot ze het heft in eigen handen te nemen.
Zeker van haar Zaak
“Ik zie amper vrouwelijke rolmodellen in de media, er is geen begeleiding specifiek op vrouwen gericht, en meer netwerkevents van 19u tot 22u, daar zitten wij echt niet op te wachten,” steekt Lien De Pau van wal. Daarom richtte de 33-jarige zelfstandige een uniek netwerk op onder de naam Zeker van haar Zaak, voor en door vrouwelijke onderneemsters. Haar doel? Vrouwen inspireren om hun dromen te realiseren. Maar het meest inspirerend van al is misschien nog wel Liens eigen verhaal.
Wereldreis
Al van af haar kind zijn, is Lien bevangen door de reisziekte. Haar droom? Een wereldreis maken. “Ik heb als tiener altijd al veel gereisd,” vertelt ze. “Maar zodra ik begon te werken is die passie, op een weekje vakantie hier en daar na, wat op de achtergrond geraakt. Tot ik mezelf zo’n drietal jaar geleden nog eens de luxe toestond een maand vrijaf te nemen om naar Kenia te reizen. De passie was onmiddellijk terug.” Ondertussen heeft Lien haar droom verwezenlijkt en reist ze al twee jaar lang de wereld rond. “Mensen vragen me steeds hoe ik dat voor elkaar krijg,” verklaart Lien. “Nee, ik heb geen rijke oom of geld geërfd,” lacht ze. “Ik onderneem.”
Dit kan ik ook voor mezelf
“Voordat ik voor mezelf begon, heb ik jaren als project manager voor enkele grote internationale bedrijven gewerkt,” vertelt ze. Toen in 2009 de financiële crisis uitbrak was ze net aangenomen bij een consultancybedrijf. Daarbij werd een derde van het personeel ontslagen. Zelf was Lien de dans ontsprongen, maar ze was wel plots een van de meest ervaren werknemers. En dat terwijl ze nog zo veel te leren had. Toen dacht ze bij zichzelf “Als ik het kan voor een baas, dan kan ik het ook voor mezelf’.”
Bedrijf als doel?
Maar het leven van een ondernemer gaat niet over rozen. “De eerste twee jaren als ondernemer waren een hel,” bekent Lien. “Ik had een heel succesvol bedrijf dat een omzet van 6 cijfers draaide in het eerste jaar, maar mijn sociaal leven bestond niet meer. Toen mijn relatie op de klippen liep, ben ik gaan nadenken over wat ik echt zou willen. Ik wist dat ik graag mijn eigen baas was, maar ook dat ik niet langer wilde dat mijn bedrijf mij volledig consumeerde. Toen ben ik gaan zoeken naar manieren om op een andere wijze te ondernemen.”
Bedrijf als middel om dromen waar te maken
“Het bedrijf als ‘doel’, veranderde toen in het bedrijf als ‘middel’. Een middel om mijn dromen waar te maken.” Hoewel het op het eerste zicht niet altijd even makkelijk lijkt om een eigen bedrijf te runnen vanuit het buitenland, valt dat volgens Lien best mee. “Je kan heel veel opvangen met structuren en systemen. Het is wonderbaarlijk wat je allemaal kunt realiseren zonder ergens fysiek aanwezig te zijn. Het tijdsverschil van 11 uur is mogelijk het lastigste, maar overkomelijk.”
Zekerheid niet zeker
Voor veel vrouwen blijft het echter moeilijk om zomaar de zekerheid van een nine-to-five-job op te geven. Lien is iets sceptischer. “Ik denk dat het vandaag de dag langzaam maar zeker duidelijk wordt dat een doorsnee nine-to-five-job heel wat minder zekerheid biedt dan iedereen gehoopt had. Bovendien geven we heel veel op voor deze zogenaamde zekerheid. De burn-outcijfers zijn enorm, we sturen onze kinderen van de ene opvang naar de andere en flexibiliteit in uren betekent tegenwoordig e-mails beantwoorden vanuit je bed. Ik leid liever een leven waarbij ik geen risico meer loop op een burn-out en waarbij ik zelf beslis wanneer ik werk.”
De verklaring voor het lage aantal vrouwelijke ondernemers ligt volgens Lien vooral bij onszelf. “Door al onze sociale verworvenheden en welvaart zijn we bang geworden om risico’s te nemen,” verklaart Lien. “We zijn vergeten dat de dingen die ons een klein beetje bang maken, net die dingen zijn die het leven de moeite waard maken.”
Dromen waarmaken
“Ondernemen is voor mij hét middel om je dromen waar te maken,” vertelt de jonge onderneemster gepassioneerd, “wat ze ook mogen zijn. Dit jaar wil ik andere vrouwen helpen om hun dromen waar te maken. Ik wil mijn ervaringen delen met vrouwen die zelf iets willen opstarten, maar nog niet weten hoe. Mijn doel is om hen voldoende kracht, inspiratie en vertrouwen te geven om hun eigen dromen te realiseren. Daarom heb ik Zeker Van Haar Zaak opgericht.”
Lijkt jou dat ook wel wat. Zelfstandig werken en ondertussen ook reizen en de wereld ontdekken. Schrijf je dan nu hier in voor de gratis online Crash Course. Deze gaat van start op 22 april en bestaat uit 10 wekelijkse blogposts over de ins en outs van het ondernemen voor vrouwen.