Je probeert je uit te rekken in je stoel, maar wordt door de veiligheidsgordel tegen te houden. Na 8 uur vliegen en in een vliegtuigstoel zitten, word je lichaam een beetje rusteloos. Maar gelukkig is de landing ingezet. Je steekt je nek uit en ziet de hagelwitte stranden tevoorschijn komen en kunt niet wachten om te genieten van het prachtige land.
Eenmaal geland, zie je steeds meer afval liggen. Het strand ligt vol verpakkingsmaterialen, lege plastic flesjes en proppen papieren tasjes. Ook op de hikingtrail die je de volgende dag door het bos volgt, zie je steeds vaker de voetafdruk van de mens op het milieu. Gescheurde plastic tasjes, koekverpakkingen en ander afval dat niet in de natuur thuis hoort.
Wil je nog lang van de prachtige plekjes op onze aarde genieten? Probeer dan zo min mogelijk plastic te verbruiken met deze drie tips – op vakantie maar ook thuis. Wil je meer tips lezen om je voetafdruk op het milieu te verkleinen? Tips!
1. Gebruik een stuk shampoo in plaats van een fles
Net als een stuk zeep of je lichaam mee te wassen, bestaan er tegenwoordig ook shampoos in vaste vorm. Met een klein stuk kun je heel lang doen, waardoor een stuk shampoo maar weinig ruimte in je tas inneemt. Het stuk kun je gemakkelijk in een stuk papier vervoeren of zelfs in een washandje, waardoor je geen plastic verpakking nodig hebt.
2. Investeer in een herbruikbare fles
Op vakantie geef je gemakkelijker geld uit aan dingen die je in Nederland niet zou kopen, zoals flesjes water. Je weet zeker dat het water veilig is en je hoeft niet te ‘zeulen’ met een flesje in je tas. Wil je een steentje aan het milieu bijdragen? Koop dan een herbruikbare fles voor je water. Er zijn zelfs flessen met een filter, waardoor je het smerigste water kunt zuiveren en zonder zorgen kunt opdrinken.
3. Zeg ‘nee’ tegen rietjes
Rietjes zijn een van de grootste vervuilers van ons milieu. Ze komen in ons zeewater terecht, waar zeedieren ze opeten en sterven aan de gevolgen. Worden ze niet opgegeten, dan breken de rietjes – langzaam! – af in microscopische deeltjes die vissen binnenkrijgen. Die vissen vangen de lokale vissers weer en belanden heerlijk op jouw bordje, waar jij geniet van een heerlijke hap zalm met een bijgerecht van plastic. Zo klinken die rietjes in je cocktail niet zo vrolijk meer, toch?