toe aan vakantie

Zonnebrand biedt minder bescherming dan je denkt

Met al die zon smeer ook jij je vast goed in met zonnebrandcrème. Maar wat blijkt nu: niet alle middeltjes werken zo goed als ze beloven. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek van factor 30-sprays van verschillende fabrikanten.

Schadelijk voor de huid

De bond vindt het kwalijk, omdat een te lage factor schadelijk kan zijn voor de huid. “Het is voor consumenten niet te controleren. Je gaat ervan uit dat dat wat op de verpakking staat klopt”, zegt woordvoerder Babs van der Staak in het NOS Radio 1 Journaal. Testpersonen kregen in een laboratorium factor 30 van sprays met een pompje of uit een spuitbus op delen van hun rug. Daarna werden ze blootgesteld aan uv-straling en werd hun huid beoordeeld. Ook deed de bond een technische meting van de sun protection factor (SPF).

Onvoldoende bescherming

Volgens de bond zijn de sprays van Lovea, Australian Gold en Lucovitaal niet aan te raden. De laatste bleek factor 19 te zijn in plaats van 30, Australian Gold zelfs 15. En Lovea beschermt volgens de onderzoekers onvoldoende tegen gevaarlijke UV A-straling. De bond heeft de resultaten voorgelegd aan de fabrikanten. “Australian Gold zegt dat de testresultaten niet kloppen, dat ze andere metingen hebben. Van Novea en Lucovitaal hebben we geen reactie gekregen.” De NOS heeft de fabrikanten nog niet kunnen bereiken voor een reactie.

Beste uit de test

Sprays van Garnier en Vision komen als beste uit de test, en die van Kruidvat hebben volgens de Consumentenbond de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Bron: NOS / Consumentenbond

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!